Адронен център у нас планира ЦЕРН

По проекта работят учени от СУ и Института за ядрени изследвания

Ще се използва за лечение на тумори и нови медицински изследвания

Учени от Софийския университет и БАН работят по създаването на регионален център за адронна терапия в България съвместно с Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Центърът ще е свързан с ново поколение адронни ускорители, които са изключително ефективни при лечение на тумори. Това обясни министърът на образованието проф. Николай Денков след заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, което се проведе в София, където бе и генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.

“Създаването на центъра е идея, по която от няколко години работят доц. Леандър Литов от СУ “Св. Климент Охридски” и учени от Института за ядрени изследвания при БАН. Това е висока технология, която е на края на възможностите в момента на технологичното развитие”, обясни министър Денков.

Центърът ще е уникален за региона , в него ще се лекуват ракови заболявания, но ще се правят и нови медицински изследвания.

Планът е дългосрочен, предвиждат се две години подготвителна работа и проф. Денков не се ангажира с конкретен срок, в който може да бъде реализиран. По думите му това е мащабен проект, който се оценява на около 230 милиона евро, и затова трябва да се намери подходящо финансиране. Вече е подготвен бизнес план, който предвижда публично-частно партньорство, но пари тепърва ще се търсят.

“Колкото до нашето участие, ЦЕРН ще се съсредоточи върху разработването на медицински технологии”, обясни Фабиола Джианоти.

Идеята за адронния център бе представена и на президента Румен Радев и на служебния премиер Огнян Герджиков.

Мониторинг на научните ни постижения

Международна комисия изготвя оценка

Международна комисия от 22 учени от ЦЕРН е в страната ни, за да се запознаe с постиженията на научните институти и висшите училища в тази сфера, както и с националните и международните проекти, които се изпълняват. Очаква се в рамките на месец комисията да е готова с оценката си. Докладът ще бъде представен на Министерството на образованието и науката и на Съвета на ЦЕРН.

Коментари

Задължително поле