„Барселона“ плаши „Лион“ с Малком

На 19 февруари 2019 да почерпят

Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Бързите кредити намаляха с 11% Хората се обръщат за финансиране към банките

Александър Симов: БСП няма да сключва предизборна коалиция с АБВ

Търсят още над 300 тол полицаи Средната заплата за длъжността е между 1100 и 1300 лв

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева Бившият народен представител бе съден и оправдан по дело за обществена поръчка в Благоевград

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 февруари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола изискват отговор с дела, не с празни думи

19-годишният Алекс от Гольовците се предаде (обзор) Каракачанов: Кой възпита безнаказаност у убийците?

41-годишен катастрофира в дърво след преследване с полицията

Адронен център у нас планира ЦЕРН

По проекта работят учени от СУ и Института за ядрени изследвания
Ще се използва за лечение на тумори и нови медицински изследвания

Учени от Софийския университет и БАН работят по създаването на регионален център за адронна терапия в България съвместно с Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Центърът ще е свързан с ново поколение адронни ускорители, които са изключително ефективни при лечение на тумори. Това обясни министърът на образованието проф. Николай Денков след заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, което се проведе в София, където бе и генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.

ЦЕРН ще се съсредоточи върху разработването на медицински технологии за центъра.
ЦЕРН ще се съсредоточи върху разработването на медицински технологии за центъра.

“Създаването на центъра е идея, по която от няколко години работят доц. Леандър Литов от СУ “Св. Климент Охридски” и учени от Института за ядрени изследвания при БАН. Това е висока технология, която е на края на възможностите в момента на технологичното развитие”, обясни министър Денков.
Центърът ще е уникален за региона , в него ще се лекуват ракови заболявания, но ще се правят и нови медицински изследвания.

Експерти от БАН и СУ работят по идеята за високотехнологичния проект, който се оценява на 230 млн. евро
Експерти от БАН и СУ работят по идеята за високотехнологичния проект, който се оценява на 230 млн. евро

Планът е дългосрочен, предвиждат се две години подготвителна работа и проф. Денков не се ангажира с конкретен срок, в който може да бъде реализиран. По думите му това е мащабен проект, който се оценява на около 230 милиона евро, и затова трябва да се намери подходящо финансиране. Вече е подготвен бизнес план, който предвижда публично-частно партньорство, но пари тепърва ще се търсят.
“Колкото до нашето участие, ЦЕРН ще се съсредоточи върху разработването на медицински технологии”, обясни Фабиола Джианоти.

Идеята за адронния център бе представена и на президента Румен Радев и на служебния премиер Огнян Герджиков.

Мониторинг на научните ни постижения
Международна комисия изготвя оценка

Международна комисия от 22 учени от ЦЕРН е в страната ни, за да се запознаe с постиженията на научните институти и висшите училища в тази сфера, както и с националните и международните проекти, които се изпълняват. Очаква се в рамките на месец комисията да е готова с оценката си. Докладът ще бъде представен на Министерството на образованието и науката и на Съвета на ЦЕРН.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Ефекти при лечение или за получаване на ефекти? Няма по-гнусен от днешния тих фашизъм и геноцид. Но това местно стадо друго не заслужава!

  2. Publichno da se predstaviat tehnologiata I nauchnite publikacii za pokazaniata I predimstvata na predlagania metod na lechenie . Dali tazi inovacia ne se namira na eksperimentalen stadii?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.