АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект

АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект. Това е резултатът от направения анализ по искане на Булатом от Виенския център за ядрена компетентност, посочи неговият представител Янко Янев. Използвана е същата методика на департамента по енергетика в САЩ за оценка на риска на големи енергийни проекти, обясни той по време на традционната Международна ядрена конференция, която се провежда в Златни пясъци.

Най-големият риск за проекта "Белене" е политичският-невземане на решение и отлагане, което е чиста загуба на средства и кадри, каза експертът. По отношение на твърденията за земетръсна зона, където е площадката на централата, той обясни, че при лицензирането й е огледано всичко и са взети предвид всички аргументи. "Учудвам се колко много хора безотговорно се появяват по телевизиите и наричат себе си експерти, без да са влизали през живота си в атомна централа", каза Янев, който е бил председател на Комитета за атомна енергия от 1991 до 1997 г., а после 17 години е работил в Международната агенция по атомна енергия. Според него страната трябва да избере най-разумния модел за строителството на АЕЦ"Белене", който е държавно гарантиран и да се запази националният интерес. Това е обект, който ще живее 80 или 100 години и политическият риск трябва много добре да бъде контролиран.

За съжаление България няма още ядрена стратегия. Атомната енергетика дава възможност да се прогнозира цената й след 10 години например от пускането й и не се влияе от тази на газа, която върви нагоре или надолу, обясни Янев. В Англия, която е взела сериозно решение да построи много атомни централи, от дни е започнал процес на участие на обществото, на отделни хора да инвестират в тях, за да получат бенефис в бъдеще при ползване на ел.енергия. Ако 7 млн.българи дадат по 100, 200, а някои и повече лева, ще се набере акционерен капитал и централата може да стане публична собственост, каза експертът. Той посочи, че на Балканите няма друга страна освен Румъния, която строи реактори, но перспективата при нас е далеч по-добра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България