АЕЦ „Козлодуй“ ще има нов реактор през 2033 г. (обзор)

АЕЦ “Козлодуй”

Търсят банки за финансиране на проекта

Правят два нови ядрени блока в атомната централа с обща мощност 2300 MW

Ще използват технологията АР1000 на американската компания “Уестингхаус”

Седми блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде готов през 2033 г. А няколко години по-късно ще има и осми блок в атомната ни централа. Процедурата за изграждане на седми блок започна с решение на Министерския съвет. За целта капиталът на “АЕЦ Козлодуй - нови мощности” ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв.

Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок. Окончателният договор с избраната компания и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение, гласи официалното съобщение на МС. Технологията АР1000 е на американската компания “Уестингхаус”.

Кабинетът задължи министъра на енергетиката да организира преговори с финансови институции за осигуряване на необходимите заемни средства.

Със същото правителствено решение ще започне подготовката и за изграждането на 8-и реактор на АЕЦ “Козлодуй”.

Дейностите по строителството на двата нови енергоблока трябва да вървят успоредно и вторият да бъде завършен до две-три години след първия.

“Общата мощност на бъдещите 7-и и 8-и блок е 2300 MW, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 MW на затворените 1-ви, 2-ри, 3-ри и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, каза премиерът акад. Николай Денков. Той обясни, че технологията, избрана за тези реактори, е уникална в света: “Тя позволява в много кратък срок да се променя два пъти мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции