АЕЦ „Козлодуй“ ще има нов реактор през 2033 г. (обзор)

На площадката на АЕЦ “Козлодуй” ще изгарят още два ядрени блока.

Търсят банки за финансиране на проекта

Правят два нови ядрени блока в атомната централа с обща мощност 2300 MW

Ще използват технологията АР1000 на американската компания “Уестингхаус”

Седми блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде готов през 2033 г. А няколко години по-късно ще има и осми блок в атомната ни централа. Процедурата за изграждане на седми блок започна с решение на Министерския съвет. За целта капиталът на “АЕЦ Козлодуй - нови мощности” ЕАД ще бъде увеличен с 500 млн. лв.

Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок. Окончателният договор с избраната компания и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение, гласи официалното съобщение на МС. Технологията АР1000 е на американската компания “Уестингхаус”.

Кабинетът задължи министъра на енергетиката да организира преговори с финансови институции за осигуряване на необходимите заемни средства.

Със същото правителствено решение ще започне подготовката и за изграждането на 8-и реактор на АЕЦ “Козлодуй”.

Дейностите по строителството на двата нови енергоблока трябва да вървят успоредно и вторият да бъде завършен до две-три години след първия.

“Общата мощност на бъдещите 7-и и 8-и блок е 2300 MW, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 MW на затворените 1-ви, 2-ри, 3-ри и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, каза премиерът акад. Николай Денков. Той обясни, че технологията, избрана за тези реактори, е уникална в света: “Тя позволява в много кратък срок да се променя два пъти мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции