Азербайджан атакува Нагорни Карабах (обзор)

Взривове са чути в Степанакерт, столицата на непризнатата република Нагорни Карабах.

Никола Пашинян свика Съвета за сигурност 

Армения призова руските миротворци да се намесят

Азербайджан обяви днес началото на “антитерористична операция” в населения предимно с етнически арменци Нагорни Карабах. Малко преди това бе затворено въздушното на страната за Армения, в района са изключени мобилните комуникации, предаде “Ройтерс”.

Министерството на отбраната на Азербайджан уточни, че целта е да бъдат “потушени широкообхватните провокации” и да бъдат изтласкани от региона арменски войски.

“В рамките на предприетите мерки позиции на арменските въоръжени сили са обезвредени с помощта на високоточно оръжие по фронтовата линия и в дълбочина”, посочи ведомството и добави, че Русия и Турция са били информирани предварително.
По-рано Азербайджан заяви, че шестима негови граждани са били убити от мини в два отделни инцидента в Нагорни Карабах и обвини “нелегални арменски въоръжени групи”, че са заложили смъртоносните мини.

Нагорни Карабах, който е международно признат за част от Азербайджан, е населен предимно с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години на миналия век, отбелязва Ройтерс. Азербайджан си върна контрола над значителни територии в региона по време на война през 2020 година.

Арменският премиер Никол Пашинян от своя страна свика Съвета за сигурност на страната и заяви, че Азербайджан се опитва да овладее населените градски центрове в Карабах.

В свое изявление арменското външно министерство осъди “широкомащабната агресия”, и посочи, че целта на Баку е да извърши “етническо прочистване”. Ведомството призова руските мироопазващи сили, разположени в Нагорни Карабах, да предприемат “ясни и недвусмислени мерки”. Руските миротворци са разположени там като част от мирното споразумение, договорено с посредничеството на Москва, традиционен съюзник на Армения, за прекратяване на предишния конфликт в региона през 2020 г., посочва АФП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят