СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Пекин отмени Нова година

Емил Димитров: Спира се принудително изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Един убит и 10 ранени при сблъсък на 4 трамвая (обзор) Кръв на релсите в столичния квартал „Дружба”

Академичните среди във Варна обсъдиха „Визия за България“ с депутати от левицата

Народните представители от ПГ на „БСП за България“ проф. Анелия Клисарова, проф. Румен Гечев и доц. Георги Йорданов се срещнаха с академичните среди във Варна, за да обсъдят „Визия за България“, като представиха основните предложения във Визията и подробно- частта за висшето образование, съобщиха от пресслужбата на партията.

На срещата присъстваха представители от ръководството и на петте университета в морската столица. Те заявиха, че са запознати с проекта на БСП и направиха много предложения за промени и реорганизация на висшето образование. Те констатират няколко проблема, които години наред не се решават.

„Принципът- парите да следват студентите не е работи. Това изкривява качеството на образованието, защото кара университетите да приемат хора без норматив от знания“, изтъкнаха те. Учените приеха, че трябва да има долна граница на брой студенти за всяко учебно заведение, но не и да бъдат стимулирани университетите да приемат максимален брой учащи. За тях назначаването на ректор е абсурдно. По думите им, дори във време на фашизъм, това не се е случвало. Те се обявиха и срещу роенето на университетите, като обясниха, че в момента е прекалено голям броят им в страната.

От частния университет бяха категорични, че трябва да има равнопоставеност на всички студенти у нас. „Не бива да има деление между учащите в частните и държавните висши учебни заведения“, казаха те.

По думите на ръководителите на учебните заведения се наблюдава задълбочаване на централизацията във висшето образование. „Когато министерството иска от нас препоръка или мнение по някой проблем, времето за това е кратко – ден, два, или три. Това е отбиване на номера. „Искаме да вървим към дигитално поколение и да ги учим на това, а същевременно от нас се очаква да се върши работа все повече на хартиен носител. Бюрократичността води до ниски резултати“, добавиха те.

По думите им Националната агенция по акредитация на университетите трябва да се реорганизира, защото унижава и учебните заведения, и самите академични среди.
„По отношение на акредитационната система, предлагаме дигитализация и онлайн система за подаване на документи за акредитация. Тези кашони и папки с хартии ще отпаднат.

По програмата ЕРАЗЪМ направиха, за няколко години, пълно преобръщане на системата. Тя е отворена, онлайн и добре контролирана. Подаването на документи става само и единствено онлайн. Тя работи и в България вече близо 4 години. Щом тя работи, и то на европейско ниво, може и у нас да действа акредитационната система на този принцип“- коментираха ръководителите на университетите. Те бяха категорични, че в момента оценките за университетите са изключително субективни и дадоха работещо мнение- как да се промени това.

„Трябва да се намери начин да се задържат студентите след завършване у нас, да бъдат възнаградени. Например- да се сключи договор със студента по медицина, да се финансира неговото образование и издръжка, но после да остане определено време в България, за да работи. След това може да иде навсякъде. Не може най-бедната страна в ЕС да плаща образованието на студентите и после те да заминават. Румъния вече е решила този въпрос. В САЩ също. Това е световна практика и на големи фирми, които сключват договор със студентите и после те работят за тях.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф.Румен Гечев.

„Ние искаме, като плаща държавата, в това обучение да има възвръщаемост. Тази идея е доказала своите преимущества в много страни. Днес твърдим, че няма лекари и медицински сестри. Трябва да се намери механизъм да бъдат възнаградени, за да останат“, каза още той. Според професора в момента няма нито един наш университет в класацията на първите 1000 и дори първите 500.

„Трябва държавна политика в тази насока“, препоръча той. По думите му, държавата трябва да види къде е проблемът и да насочи средства в тази насока. Гечев посочи, че Китай за 10 години е вкарал редица свои университети в класацията на първите 100. „Няма и добра обратна връзка със студентите. Не може да се пренебрегва тяхното мнение. То е изключително важно“, заключи той.
„Ако допуснем университетите да бъдат напълно управлявани, те престават да бъдат университети“, заключиха представителите на академичните среди в морската ни столица.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. И кога е било това “ по време на фашизъм“ ? Защото терминът „монархо-фашизъм“ е измислен от още по-измислените червени историографи, които не правят разлика между фашизъм, национал-социализъм, шовинизъм, патриотизъм и т.н. А пък тъй наречените академични среди са точно едни „феодални старци“, както ги беше нарекъл един преди време.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.