Фестивалът „Орфеево изворче“ събира над 2000 деца в Стара Загора

Френската полиция не е задържала издирван джихадист, планирал атаки в България и Париж Името и външният вид на арестувания са различни от тези на търсения терорист

100-тният тото милионер разбрал за печалбата с 4 дни закъснение От 25 години играел със система при големи джакпоти

Полицаи се обясняват защо обгазиха колеги Вятърът духал от неправилна страна

Нинова: Като лидер на ПЕС, Станишев трудно ще може да защитава националните интереси в Европарламента

Музата на Мария Грация Кюри е дъщеря й

Банките събраха от такси 1,25 млрд. лв. Печалбата на трезорите достигна рекорден размер

Дават повече отпуски и бонуси на варненските учители

Националите: Слушаме Хубчев и бием в квалификациите

Протестиращи студенти блокираха движението в центъра на Белград и сградата на полицията

Стрелецът от Утрехт бил фокусиран върху определен човек

Пожар затруднява движението по пътя София – Варна Горят на сухи треви, храсти и дървета близо до пътното платно

Полицията не вижда гаф при инцидента с лютивия спрей

10 пожара регистрирани на територията на ЮЗДП само за ден

Путин: Русия ще свали ответните санкции, ако ЕС отмени ограниченията в областта на селското стопанство

Акад. Лиханов представи „Огледай се назад”

Кое е забравеното време? И как то рефлектира невидимо върху живота на хората в 21 век? На тези въпроси чрез похватите на мемоарната романистика се е опитал да отговори Алберт Лиханов, чиято книга „Огледай се назад или Хроника на забравеното време” (Изд. „За буквите – О писменехъ”, 2018) беше представена в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Събитието се състоя на 11 март и събра видни дейци и съмишленици на Международната фондация „Св. св. Кирий и Методий”, тъй като акад. Лиханов е сред нейните учредители през 1982 г. и несменяем член на Управителния съвет до днес.

Събитието се водеше от член-кор. Иван Гранитски, който последователно даваше думата на съпричастните с делото на академика. Доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, приветства госта в националната ни светиня и отбеляза: „Всеки от нас е щрих от паметта на времето”. Тя запозна присъстващите с рецензията на Румен Шомов – преводач на книгата. В нея се казва: „Писателят е онзи, който може да превърне своите обикновени читатели в необикновени художници, рисуващи върху платното на собственото си въображение описаните от него образи, характери, картини. Да накара читателя да осмисли събитията, да открои духа им и да преподаде чрез своя разказ истинската история на времето такава, каквото не може да се постигне и в най-добрия учебник. Акад. Лиханов изгражда картината на живота след Втората световна война и смъртта на Сталин – в нея има всичко”. Доц. Александрова подари копие на архив – публикациите на Лиханов, и един уникален албум. А акад. Лиханов подари на библиотеката 10 луксозни тома – избраните си произведения.

Иван Гранитски говори за създаването на двете фондации „13 века България” и „Св. св. Кирил и Методий”, които от близо 40 години са знакови институции у нас.

„Имаме честта да се срещнем с именит представител на руската литература! Повече от 120 книги на Алберт Лиханов – на различни езици – са издадени по света. Общият тираж надхвърля 30 милиона екземпляра. Учредихме фондация „Людмила Живкова” (днес „Св. св. Кирил и Методий”) заедно с великия Сергей Михалков и акад. Лиханов на 20 октомври 1982 г. Нека да пребъде вашето блестящо литературно слово!” – каза Георги Йорданов.

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев – осъществил изданието, говори за приоритетите на издателството „За буквите – О писменехъ” (УниБИТ): „Прочетох книгата на руски език, а после се запознах и с блестящия превод на Румен Шомов. Кое е забравеното време? Ние живеем в него и сме виновни, че не успяхме в достатъчна мяра да съхраним влиянието на кирилицата. Днес трябва да преодолеем разделението и да бъдем единни”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.