На 28 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 28.01.2020

Софийският административен съд oтмeни зaбpaнaта на Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия

Слави Трифонов и Маги Халваджиян се уговориха да пият кафе пред Би Ти Ви

Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Акад. Лиханов представи „Огледай се назад”

Кое е забравеното време? И как то рефлектира невидимо върху живота на хората в 21 век? На тези въпроси чрез похватите на мемоарната романистика се е опитал да отговори Алберт Лиханов, чиято книга „Огледай се назад или Хроника на забравеното време” (Изд. „За буквите – О писменехъ”, 2018) беше представена в централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Събитието се състоя на 11 март и събра видни дейци и съмишленици на Международната фондация „Св. св. Кирий и Методий”, тъй като акад. Лиханов е сред нейните учредители през 1982 г. и несменяем член на Управителния съвет до днес.

Събитието се водеше от член-кор. Иван Гранитски, който последователно даваше думата на съпричастните с делото на академика. Доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, приветства госта в националната ни светиня и отбеляза: „Всеки от нас е щрих от паметта на времето”. Тя запозна присъстващите с рецензията на Румен Шомов – преводач на книгата. В нея се казва: „Писателят е онзи, който може да превърне своите обикновени читатели в необикновени художници, рисуващи върху платното на собственото си въображение описаните от него образи, характери, картини. Да накара читателя да осмисли събитията, да открои духа им и да преподаде чрез своя разказ истинската история на времето такава, каквото не може да се постигне и в най-добрия учебник. Акад. Лиханов изгражда картината на живота след Втората световна война и смъртта на Сталин – в нея има всичко”. Доц. Александрова подари копие на архив – публикациите на Лиханов, и един уникален албум. А акад. Лиханов подари на библиотеката 10 луксозни тома – избраните си произведения.

Иван Гранитски говори за създаването на двете фондации „13 века България” и „Св. св. Кирил и Методий”, които от близо 40 години са знакови институции у нас.

„Имаме честта да се срещнем с именит представител на руската литература! Повече от 120 книги на Алберт Лиханов – на различни езици – са издадени по света. Общият тираж надхвърля 30 милиона екземпляра. Учредихме фондация „Людмила Живкова” (днес „Св. св. Кирил и Методий”) заедно с великия Сергей Михалков и акад. Лиханов на 20 октомври 1982 г. Нека да пребъде вашето блестящо литературно слово!” – каза Георги Йорданов.

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев – осъществил изданието, говори за приоритетите на издателството „За буквите – О писменехъ” (УниБИТ): „Прочетох книгата на руски език, а после се запознах и с блестящия превод на Румен Шомов. Кое е забравеното време? Ние живеем в него и сме виновни, че не успяхме в достатъчна мяра да съхраним влиянието на кирилицата. Днес трябва да преодолеем разделението и да бъдем единни”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.