Акад. Петрунов: Ако не спазваме мерките, след месец нещата ще са безконтролни

Акад. Богдан Петрунов

Навлизаме в интензивна фаза на разпространение на тази втора вълна на коронавируса, за която говорим. Очевидно тя вече е започнала в целия свят, включително България. Това заяви алергологът акад. Богдан Петрунов по БНТ.

"Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин", подчерта той.

"Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува. Имам чувството, че всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни", призова медикът.

Относно съмненията на някои дали изобщо съществува коронавирус, академикът заяви: "Има хора, които не вярват, че земята е кръгла, но ние не можем да се съобразяваме с такъв тип хора. Едва когато стигне това до тях, тогава разбират, че съществува".

Моля да се съобразяваме с мерките на здравното министерство, защото нещата ще бъдат безконтролни след около месец, ако продължаваме така, призова Петрунов.

"Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че, те не се спазват - това е големият проблем", смята той.

По думите му, грипната епидемия ще е някъде през декември - януари и ще усложни още повече ситуацията.

"Аз препоръчвам горещо да се постави противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие", каза акад. Петрунов.

Той обясни, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от коронавирус е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето в медицината.

"Това лечение ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. То е принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. То е единственото, което дава истинско решение на въпроса", посочи Петрунов.

Той изрази надежда, че следващата година ще има качествена ваксина срещу коронавируса. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна", обясни ученият.

Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че не можем да разчитаме много на груповия имунитет:

"Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет".

Акад. Петрунов даде своите препоръки в две основни направления - как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.

За подсилване на имунитета:

всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
прием на повече витамини, особено C, D, A
прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб

Задължителни мерки:

носене на маски
постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
избягване на социалните контакти, колкото е възможно

Коментари

Задължително поле