Обир в оръжеен магазин в столицата

Броят на изчезналите при пожарите в Калифорния нарасна на 600

Тайните на ръката – хиромантия Купи днес заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Отбелязваме Деня за по-чист въздух От Столична община призовават гражданите да не използват личните си автомобили

Северна Корея тества ново високотехнологично оръжие

40 души са ранени при катастрофа между два автобуса в Германия

Никола Груевски използвал унгарски дипломатически автомобил, за да избяга от Македония

САЩ подготвят съдебен иск срещу Джулиан Асандж

Хубчев сменя половината отбор срещу Кипър

На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

Ако не си подредим къщата, младите ще си тръгнат Съществува реална опасност в бъдеще напълно обезлюдени части на България да бъдат населени с хора от други култури

Имаме нужда от проактивна политика с българските общности зад граница

Живеем в изключително интересни и динамични времена. Времена, в които се трансформират идентичности, традиции, ценности и представи за света. Човекът винаги е бил мобилен, така се е разселил и по Земята, винаги в търсене на по-добри условия за живот, но никога не е бил така мобилен, както е в днешните времена. Заради технологиите, транспортните средства и падащите граници хората, особено в развития свят, пътуват все по-често. Част от тези пътувания и премествания е и трудовата мобилност, най-вече в рамките на Европейския съюз. Както добре знаем мотото на съюза е „свободно движение на хора, стоки и капитали“.

Това вече е реален факт в единното европейско пространство. През XXI в. в резултат на всички тези промени ни предстои глобално разместване на население. То вече се осъществява в Европа, както от вътрешната миграция, най-вече в посока изток-запад, така и от Африка и Азия към континента.

В тази нова обстановка и демографските политики на страните трябва да бъдат нови и съобразени с непрекъснатите трудови миграции и премествания на население. Създава се реална опасност в един момент определени територии, както е България да се обезлюдят напълно и в тези обезлюдени ареали да се заселят постепенно хора с друг културен и цивилизационен код. Да, ние живеем в глобално време и то ни дава много възможности и най-вече възможността свободно да пътуваме, да учим и да се реализираме там, където ни предлагат по-добри условия. Това е чудесно, но в същото време ние, като българско общество трябва да направим всичко възможно, за да защитим и запазим българщината, нашите традиции, ценностите си, активното население и цивилизационния си код.

Това със сигурност означава демографска политика насочена, както към задържане на младите хора в страната, така и проактивна политика с българските общности зад граница. Като начало се опитваме да изградим мостове за поддържане на връзката им с родината, а в по далечен аспект да ги мотивираме и да привлечем част от тях, образовани и квалифицирани, да се върнат в България. Затова усилията ни трябва да са насочени към създаване на условия тук да се реализират, тук да създадат семейства и тук да отгледат своите деца и внуци.

Тази проактивна политика трябва да е насочена към традиционните български диаспори в Бесарабия, Молдова , Украйна, Македония и др. Макар и отделени по политически и исторически причини от своя етнос тези хора пазят българския дух, култура, ценности и идентичност. Те представляват и отличен трудов резерв за страната ни, особено днес, когато все по-ярко се усеща на пазара на труда дефицита на квалифицирана работна ръка. Времената са такива, че не можем само да стоим и да чакаме нещо да се случи, за да си запазим младото население, а трябва активно и интензивно да работим в тази посока.

Нужно е съчетание от мерки, проактивна демографска и имиграционна политика, промени в образователната система, създаване на условия за реализация, с прилични доходи за младите хора в страната и преференциални условия за започване на бизнес и закупуване на жилища.

Като политици сме отговорни за гарантиране на справедлива трудова мобилност и улесняване достъпа до пазара на труда. Наложително е да намерим най-добрата полза от мобилността, като се опрем на открити, прозрачни и реалистични политики. Целта е постигане на равновесие между нуждите на трудовия пазар и миграцията, засилване на конкурентоспособността, социално сближаване, ефективна система за управление на трудовата миграция. Приносът на мобилните работници е безспорен, което ще доведе до по-ефективно използване на човешките ресурси. Стимулирането на трудовата мобилност изисква инструменти за намиране на съответствия между търсене и умения. Установяването на баланс е изключително важно, за да може работодателите да откриват потенциални работници с нужното образование, умения, знания и квалификация.

Усилията ни са насочени към сформиране на международна мрежа от експерти за дългосрочно сътрудничество, обмяна на опит и добри практики за посрещане на демографските предизвикателства и стимулиране развитието на трудовия пазар и мобилността на работната сила.

XXI век е най-динамичния век за човечеството, затова трябва да бъдем иновативни и да имаме ясна визия за бъдещето на страната ни.

Длъжни сме да предприемем активни действия, за да има какво да оставим на бъдещите поколения и най-вече да запазим България. Както е казал Хайтов „загубим ли България, губим всичко“. И нека да не забравяме – ние сме един от най-древните народи в Европа. Единици са държавите, които имат над 1300 години история, а София, заедно с Атина са двете най-древни европейски столици. Появили се на картата на света много преди градове, като Париж, Лондон, Амстердам, Москва, Брюксел и други.

Имаме много, както културно и интелектуално наследство, така и неповторим фолклор и изкуства които трябва да развиваме, да показваме, да се гордеем с тези постижения.

Свидетели сме на световно преразпределение на работната сила, който процес трябва да се управлява мъдро, като в основата му стои запазването на националните интереси на България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Младите няма да си тръгнат, защото вие,ще си тръгнете преди тях.
  За 10 години изгонихте ДВА милиона Българи от държавата им.
  НО, ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ

 2. Папагали. Миналата година съм изкарал 23 к паунда. За пет години в България едно време ги изкарах пак толкова. Аз съм пътешественик във времето. За да си купя апартамент в моя град ми бяха нужни две години…
  Какви политики бе, трябва заплатата да е 1000 лева минимум. Който не може да плаща да фалира нали е свободен капитализъм. Циганите ви останаха да ви работят, много изпълнителни с желание да идват в събота и да работят извънредно.

 3. Младите хора са прагматични и патриотарски изцепки от типа „Дайте да дадеме!“ не им минават. Ако големото житейското състезание по презумпция се печели от такива като Дилян Пеевски още на 20 години, тогава ощетените му знаещи и можещи връстници плюят през рамо на Терминала на летището. Нашата държава е собственост на мръсна мафия и да й обърнеш гръб не е грех. А Родината всеки я носи в сърцето си…

 4. Споко султанке, патриотът вицепремиер ще се погрижи да няма празно.

  1. Няма страшно. Комента сега ще ви каже както казваше в другите теми тези дни, че вече има 800 000 руснаци дошли да ни анексират. Аз ще ви кажа, че те са по-малко от 300 000 средна класа нормални руснаци и бягат от потъващия кораб Русия. Та в крайна сметка дали са сирийци или руснаци културно се различават доста от нас. Но пък това е глобализацията все пак, а и в Европа си се пътува свободно и едни отиват други се връщат. Въпрос на време.

    1. Пьени уснаци са таковали де6илната му макя отзад и затуй се е пръкнал таквоз….

   1. Идиот кирлив, точно че няма 800 000 руснаци писах. Регистрирани да живеят у нас са по малко от 20 000, да не бяха и по малко от 10 000.
    Аман от тролещи олихофрени.

 5. Вие отдавна си подредихте къщата Султанке, вашето правителство (3 пъти) на власт направи така че над 2,5 милиона българи и млади и по-възрастни напуснаха България за се спасят от мизерия,от вас и от циганската напаст, а сега ще говорите за спасение на нацията.Ще ви останат само изродите цигански да гласуват за вас, но кой ще работи ? Неграмотните висококвалифицирани цигани !Жалко за нашата хубава страна, основана преди повече от 1300 години ще се превърне в ислямо-циганска страна!

 6. Всичко си ни е подредено, затова и младите, като Делян Пеевски, остават в България.

 7. С вицепримиер,като В.Симеонов не само ще си тръгнат,ами няма и да имат възможност да се върнат в Родината си след години за повече от седмица-месец.Всички вакантни свободни работни места ще бъдат заети от хора от Третия свят.Господата управляващи да се замислят по малко да крадат и повече да плащат на народа си за да я има държавата от която изцеждат всички големи парични потоци.

 8. Ще потъмнеят площади и кръстовища с обесени мръсници, да не се самозалъгват, че ще ги подмине възмездието.

 9. Demografskata podmena teche nai-brzo vo Zap Evropa-London, Paris, Bruxel… sa veche s netuzemno , murgavo naselenie, emigraciata na ciganite kam zapada e po-visoka on bulgarite. S edna duma sichko stava nepredvidimo. Spasenieto e vo Gospodnia narachnik – covek shte napusne majka si I bashta si I shte stane dna plat so zhenata / na mladostta si/ I ima mnogoliudna cheliad / – kazano oshte na Adam I Eva. Kolko decica imate Gospogo?

 10. То „АКО“ -то така трайно се е настанило и омазало навсякъде тази територия че почти нищо хубаво не избуява и не се случва от години поради което загубихме надежда за оцеляването на нацията. За 1300 години ние не се научихме кое е добро и кое е правилно и полезно за народ и държава, поради което лошотията по тези земи отдавна се е настанила трайно . И след толкова опити да направим нещо добро ефекта е един и същ – все тикви и кратуни начело на държавата и батака стана тотален а вонята -непоносима .Бандитите са начело на държавата , „цацаратурата“ ги пази от затвора , престъпниците са на почит, а свестните граждани се гърчат в неистови усилия да преодолеят държавния и мутренски рекет за да оцелеят можейки да плащат единствено сметките и храната и носейки на гърба си кохорта паразити и нехранимайковци ! И защо нормален българин да стои в тази кочина ако не краде и лъже ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.