Акция на ГДБОП: Иззеха ценни монети от дома на 51-годишен мъж от Бяла

Иззеха ценни монети от дома на 51-годишен мъж от Бяла при специализирана полицейска операция, съобщават от вътрешното министерство.

Служители от  сектор „Трафик на културни ценности“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР, съвместно с колегите им от ОДМВР-Варна, претърсили адрес в гр. Бяла, обитаван от А. П./51г./. Там те открили  бронзова римска монета на император „Септимий Север“, сечена в гр. Марцианопол  и 16  сребърни късно – средновековни монети. По случая било образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

Акцията е част от реализираните множество операции по пресичане, разкриване и документиране на  престъпления, свързани с незаконното търсене, придобиване, съхранение, търговия и трафик на движими културни ценности и археологически предмети. По информация на ГДБОП в периода от 01. 10. 2015 г. до момента, в резултат на активните действия на служителите от сектора, са предотвратени опити за незаконно изнасяне на над 1400 броя движими културни ценности и археологически обекти.

Коментари

Задължително поле