Албанският министър-председател: Не искаме обединение с Косово

Решението на проблема с Косово е просто: Сърбия трябва напълно да признае страната, но ако човек влезе в обувките на сръбския президент Александър Вучич, знае, че е по-лесно да се каже подобно нещо, отколкото да се изпълни. Това заяви министър-председателят на Албания Еди Рама, подчертавайки, че страната не цели обединение с Косово, пише вестник Gazeta Express.

„Уважавам инициативата на сръбския президент Александър Вучич за започване на вътрешен диалог за Косово, въпреки че по този начин се сблъсква директно с миналото по нетрадиционен начин“, подчерта албанският премиер пред белградски медии.

Рама сподели, че при новината за изявлението на Вучич от миналата седмица, в което той призова сръбските граждани да започнат вътрешен диалог за Косово, е почувствал „истинската болка и впечатляващия ангажимент в същото време". Албанският министър-председател отбеляза, че Вучич „продължава да разработва много смела визия за бъдещето на Сърбия и Косово“, като същевременно подчерта, че всички трябва да се ангажират изцяло и да работят упорито за намирането на устойчиво и нетрадиционно решение на този въпрос.

„Всички трябва да сме наясно, че решението на косовския въпрос е в интерес на всички, а не само на албанците. Колкото по-рано, толкова по-добре“, изрази увереност Рама.

Коментирайки предложението на сръбския външен министър Ивица Дачич, съгласно което разделянето е едно от възможните разрешения на проблема с Косово, албанският премиер определи идеята като „необичайно предложение", като отбеляза, че това ще отвори пътя за разделяне на Сърбия и изрази учудване от това дали Белград признава в действителност подобна реалност.

Попитан за изказването си, че Албания не изключва обединението с Косово, ако няма перспектива за европейска интеграция, Рама отговори, че това е „тривиално заключение", а не план или заплаха.

„Разбира се, ако видим, че хоризонтът на европейската интеграция е затворен за нашия регион... Това не е ракетна наука, предвиждаща съживяване на духовете от миналото", коментира Рама.

Коментари

Задължително поле