Сръбският президент обяви, че е готов на компромис с Косово

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че е готов на компромисно решение в конфликта с албанците в Косово. Той инициира широка дискусия в страната по този въпрос през септември.

„Ако създадем ос на мира и стабилността по линията север-юг на Западните Балкани между два големи народа, сърбите и албанците, ще реши на 80 % нашите политически проблеми през следващите 100 години“, заяви Вучич, цитиран от РИА Новости.

По негови думи, решението във връзка с Косово трябва да бъде „незадоволително и за двете страни“, тъй като само това е начинът, да бъде компромисно. Той добави, че решението няма да се вземе заради сърбите в миналото, а за тези живеещи сега, и в бъдещето.

„Важно е да имаме добри отношения с албанците, и да сложим тези отношения в ред веднъж завинаги, а не да се продължава с замразения конфликт. Нямам големи надежди, но все пак има някакви“, каза сръбският президент.

Той призна, че какъвто и да е компромис, би бил труден. „Сърбия никога няма да прости“, каза Вучич и добави, че знае какви лични и политически последствия могат да се случат на този, който участва в подобен процес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа