Алеко зае достойно място в Двора на кирилицата

Денят на Светите братя Кирил и Методий и паметта на Алеко Константинов бяха почетени навръх 11 май в Двора на кирилицата в старата столица Плиска. Паметникът на българските просветители в уникалния културно-исторически комплекс беше отрупан с венци и цветя след водосвет, извършен от отец Андрей. Осветен бе и бронзовият бюст на Алеко, изваян от талантливите ръце на скулптора Вежди Рашидов. В основата на постамента директорът на къщата-музей „Алеко Константинов“ в Свищов - Ивелина Иванова и контраадмирал Митко Петев, командир на военноморските сили на България, положиха шепа пръст от родния му дом.

Паметникът на Щастливеца заема достойно място в Алеята на писателите, където вече са увековечени Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Александър Пушкин, Фьодор Достоевски, Сергей Есенин, Коста Хетагуров.

А денят не е избран случайно - на 11 май се навършват 121 г. от трагичната му смърт, напомня създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян.

Стотици гостуваха на уникалния комплекс на празника, сред тях бяха и губернаторите на Силистра, Шумен, Русе, главният секретар на Асоциацията на българите по света. Събитието привлече и много творци.

Известният скулптор Евгени Воденичаров, който ще извае паметник на Йордан Йовков и неговият учител Владимир Киров дойдоха специално за тъжеството. Киров вече работи по паметника на Никола Вапцаров, който ще бъде открит на 19 юни в Алеята на писателите. Тогава ще бъдат открити и бюстове на Паисий Хилендарски, Гео Милев, Христо Смирненски, всички дарение от шуменската учителка Йорданка Савова, за която "Труд" писа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България