Алексей Петров, изпълнителен директор на ССИ и експерт по тероризма, пред „Труд news“: Приложени ли са СРС на Иван Гешев

Няма никакво съмнение, че съществува практика на предварително информиране между специалните служби на страни в ЕС и НАТО

Синхронът между главния прокурор и президента ще предизвика синергичен ефект, катализиращ ускорено създаване на кабинет между ГЕРБ и ППДБ. Това твърди пред „Труд news“ Алексей Петров. Питаме го и за твърденията в записа на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ на 21 май, за „одобряването на шефовете на спецслужби от посолството“, както и оказва ли прокуратурата политически натиск.

- Господин Петров, Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) организира дискусия за влизането ни в еврозоната. Какви са шансовете на страната ни това да се случи през 2025 г.?
- Когато се говори за шанс, това означава, че имаме възможност, ако добре менажираме риска, да спечелим. На дискусията за еврото, която ССИ проведе на 30 май, думата, с която някои от участниците се опитваха да притесняват аудиторията беше точно риск. Подчертавам, че рискът може да се управлява по най-добрия начин, ако държавата или правителството и партньорите - работодатели и синдикати си взаимодействат и с гражданите. До този момент това, което служебното правителството прави по този въпрос за мен остава тайна, тайна е може би и за самата публика. Влизането ни в еврозоната можеше да стане още преди две години. Всичко е въпрос на комуникация - от една страна на правителството с бизнеса, от друга с гражданите и от трета с институциите, които имат отношение по Маастрихтските критерии. Хърватия направи всичко това по най-добрия начин, защото на първо място, държавата е имала добра информационна кампания и благодарение на нея е получила подкрепата на хората, на обществото. На второ място е имало добра комуникация с бизнеса, както и с институционалните фактори по присъединяването. Това се извежда в техните анализи като предимства, които с неголеми усилия от страна на нашата държава и социалните партньори може да се превърнат в катализатор, който да ускори присъединяването.

- Прави ли са онези, които твърдят, че въвеждането на еврото ще напомпа инфлацията?
- Няма сериозни аргументи, няма логика, а още по-малко статистика, че еврото ще напомпа инфлацията. Точно обратното показват фактите. В момента инфлацията се помпа най-сериозно от непремереното говорене на политиците, събитията и скандалите в страната. Тези фактори от дълго време помпат инфлацията. Бизнесът иска спокойствие, гражданите също, а неспокойствието е основен фактор за висока инфлация, като изключим, разбира се, глобалните фактори след пандемия и по време на война.

- Вярвате те ли на Кирил Петков, че „Урсула му обещала да заобиколим правилата“, за да влезе България в еврозоната?
- Европейските институции не заобикалят правила. Урсула фон дер Лайен най-вероятно на перфектен „брюкселски институционален език“ е заявила, че няма да имаме пречки за присъединяването. Предполагам, че след това господин Кирил Петков, за нуждите на аудиторията пред която е бил е казал същото, но на „свойски език“, каквото и да означава „свойски език“. Пояснявам: Всъщност, хората извън кухнята надуват един балон на възмущение, който веднага би спихнал, ако някой записваше тях при подобен „домашен разговор“.

- Е, чак такива приказки досега не бяхме чували, не бяхме се сблъсквали с такава арогантност и цинизъм.
- Ако решението на този форум е взето с 25:24 гласа, се потвърждава тезата ми, че на този форум е имало говорене, насочено към всеки поотделно, с което си обяснявам и „кухненския език“. Не мисля, че това трябваше да се посрещне чак с такова възмущение и за успокоение на преиграващите, мога да посоча много такива разговори, но най-показателен ми се струва, този с лекарите, който Цветан Цветанов оповести от трибуната на НС.

- А как ви звучат твърденията за одобряване на шефове на спецслужби от посолството, което и да е то?
- Тук ще отговоря по-пространно, защото тази материя ми е ясна - бил съм и обект и субект на такива взаимоотношения. Не трябва да се взираме в точната терминология, използвана в случая - „одобряване“, „синхронизиране“, „координиране“, защото понятията в такъв тип разговори нямат особен съдържателен смисъл. Никой не се изразява прецизно по време на подобно общуване. Няма никакво съмнение, че съществува практика на предварително информиране между специалните служби на страни в ЕС и НАТО при кадрови промени, в това число на високите позиции в специалните служби. Категоричен съм в това и мога да си послужа с пример. При назначаването ми в ДАНС, макар и не на най-високата длъжност, аз също бях обект на такава комуникация. Ако трябва да си послужим с думата синхронизиране, това е абсолютно необходимо, защото чрез синхрон се постигат общи цели на ЕС и на НАТО. Затова се налагат предварителните обсъждания. На мен самия, като служител на ДАНС ми се е налагало да провеждам такива разговори с представители на чуждестранни служби в различни посолства.

- Но това обичайно се случва след като има решение на правителството, а такова няма. Има решение на хора, които дори не са на власт да сменят поголовно шефове на служби.
- Отново ще повторя - става дума за принципа, за практиката, а не какво е казано в конкретния случай. Нека си представим как биха работили партньорските служби на отделните държави в асинхрон, особено сега, по време на война. Говоря за службите в ЕС и НАТО. Трябва да има синхрон, а за страна като България това е екзистенциално, заради тежката корупция. Няма как нашите партньори да разчитат само на анализите, които правят за корупцията и когато трябва да назначаваме някой начело на службата, която ще води борбата с корупцията да си спестим предварителното обсъждане. Предварителното информиране и изясняване не е намеса в назначението, а още по-малко нарушаване на суверенитет. Да действаш в рамките на ЕС и НАТО в асинхрон е абсурдно и недопустимо. Не адвокатствам на никого, гафът в този разговор си е гаф. Давам още един пример, по-нагледен: Алексей Петров се кандидатира за работа в ДАНС, за същата длъжност, която е заемал преди.

- За кога говорите?
- За сега. Решавам сега да се кандидатирам за същата длъжност, която съм заемал в ДАНС преди. И да предположим, като пример само, че Цветан Цветанов, Иван Драшков и г-жа Галя Прокопиева са предоставили в някое посолство достатъчно невярна информация за моята личност и са ме въвлекли в неща, в които не съм очаквал. Тогава, основателно ще възникне въпросът за моята надеждност като кандидат за позицията. В предварителната комуникация ще бъдат изчистени тези твърдения и така ще се изясни достоверността на информацията.

- Възможно ли е по донос да бъдат елиминиран всеки, който хората с контакти в посолството или посолствата не желаят да заеме съответния пост?
- Този вид комуникация се осъществява по различни канали и няма общо с онази информация която в последните повече от 20 години се използва в посолствата за клеветене на конкурент или неудобен. С други думи тази комуникация се осъществява по специален оперативен път и протоколен.

- Имахме обещание да научим повече за неформална среща в „Делвите“, на която са присъствали татко Петко, Кирил Петков, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът ѝ. Предполага се, че са обсъждали бъдещия кабинет...
- Ресторант „Делвите“ е семеен ресторант, не само като собственост, но и като място, което се посещава по семейни поводи и е съвсем логично, да се посещава и от хора като тези, които изброявате.

- Как да разбирам семеен ресторант?
- От повече от две години го менажира дъщеря ми.

- Има ли връзка между скандалите в съдебната система и тези в политиката?
- Пряка. Дори някои събития от политиката и от съдебната система като че постигат синергитичен ефект, за съжаление с деструктивно въздействие върху държавността.

- Защо посъветвахте главния прокурор да се оттегли от поста, докато тече разследването за взрива срещу него?
- Така е професионално, морално и отговорно. Още повече, че както в началото казах, моето усещане е, че главният прокурор трябваше да се оттегли изобщо. Сега се надявам, че въпреки пречките ВСС ще си свърши работата, за да се предотвратят погромите, които може да направи г-н Иван Гешев във видимото си емоционално и психично състояние. Чисто професионално, въпреки разбираемото му желание, той не може да разследва сам себе си. Иван Гешев си взе домашен отпуск и се опитва да замаскира саморазследването, което осъществява срещу себе си и в същото време действа като политическа бухалка. Той замисля отмъщения, включително и към такива като мен, които го призовават публично да се оттегли.

- Защо казвате, че използва прокуратурата като политическа бухалка, нали е деполитизирана?
- Очевидно е, че господин Гешев се саморазправя с опоненти и неудобни за него хора, като бърза за краткото време, което му остава. По отношение на политизирането на прокуратурата, това вече е толкова общоизвестно, че не се налагат никакви коментари и доказателства.

- Има ли политически натиск в искането на депутатски имунитети?
- Всички действия, които в момента прокуратурата извършва в много кратък период, е можело да бъдат осъществени много по-рано и да бъдат приключени досъдебните производства. Логично или съвсем очевидно е, че тези действия целят друго - да се използва прокуратурата за елиминиране на някого, за отмъщение, включително и на такива като мен, които те призовават да си тръгнеш. Феноменът „дело на трупчета“ е, така да се каже, най-яркото доказателство за използване на прокуратурата за политика.

- Как се опитват да ви отмъщават?
- Ще разкажа по-късно. Във връзка с разследването възниква един много сериозен въпрос - дали разследващият прокурор е приложил СРС към г-н Гешев при наличие на версия за автоатентат. Автоатентат означава, че и самият Гешев следва да бъде сред заподозрените.

- А защо трябва ли да се прилагат СРС-та?
- Щом е налична версията за самоатентат, която сякаш се засилва в последно време, разследването изисква прилагане на СРС-та за изясняване на версията. В същото време такова специално мероприятие би имало и много сериозен превантивен ефект срещу опасностите, които би създал г-н Гешев.

- Как ще се отрази този натиск на прокуратурата върху съставянето на кабинет?
- Синхронът между главния прокурор и президента ще предизвика синергичен ефект, катализиращ ускорено създаване на кабинет между ГЕРБ и ППДБ.

Нашият гост
Алексей Петров е роден на 23 април 1962 г. в Тетевен. Завършил милиционерско училище в Пазарджик и икономика във ВИИ “Карл Маркс”, специалност “Икономика и управление на търговията”. Близо 30 години (1981-2010) работи в службите за антитероризъм и сигурност: командос и шеф на отряд за специални операции в СОБТ; офицер на оперативно внедряване в НСС; главен експерт в ДАНС. Алексей Петров е доцент, доктор по икономика и преподавател във факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет и УНСС.
Изпълнителен директор е на Съюза за стопанска инициатива. Президент на националната федерация по карате.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта