Алексис Ципрас: Днес ние пишем нова страница в историята на Балканите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства ратификацията на договора за името между Атина и Скопие , с който Македония се преименува на „Република Северна Македония“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

„Днес се роди Северна Македония и тя ще е приятелска страна, съюзник и поддръжник на Гърция в нейния стремеж към сигурност, стабилност и развитие на региона“, написа Ципрас в „Туитър“.

„Днес ние пишем нова страница в историята на Балканите. Омразата на национализма, споровете и конфликтите, ще бъдат заменени от приятелство, мир и сътрудничество“, добави министър-председателят.

„Бъдещите поколения и в двете страни ще дължат благодарност на депутатите, които, с куража и смелостта си, поставиха основите за бъдеще на мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа“, заяви той.

Т.нар. Преспански договор бе приет от гръцкия парламент със 153 гласа „за“ срещу 146 „против“.

„Днес е труден и тъжен ден за Гърция“, заяви от своя страна лидерът на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис.

„Ще се боря с всички сили, за да облекча негативните последствия, които със сигурност ще се появят заради проблематичното споразумение“, увери той.

Коментари

Задължително поле