Алкохолният бос, прегазил с джип 85-годишен велосипедист, остана на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лв.

Съсобственикът на алкохолната фабрика „Джиро Трейд” в пловдивското село Първенец Тодор Стоянов Неделчев, който на 13 юли прегази с джипа си „Нисан Навара” 85-годишния велосипедист Петър Стамболов, остава на свобода до началото на процеса срещу него.

Това стана ясно след решението от вторник на Пловдивския апелативен съд, който разгледа частен протест на Окръжна прокуратура против определението на Окръжния съд, с което на обвиняемия Тодор Неделчев бе наложена мярка за неотклонение „подписка”. Апелативните магистрати измениха тази мярка за неотклонение и вместо нея му наложиха „парична гаранция” в размер на 10 000 лв., но отказаха искането на държавните обвинители за „задържане под стража”.

Апелативният съд прецени, че от събраните по делото доказателства е налице обосновано предположение, че Неделчев е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение, но няма реална опасност да се укрие. Тодор Неделчев е обвинен за престъпление по чл. 343 ал.1, б. „В“, във връзка с чл. 342, ал.1 от Наказателния кодекс за това, че на 13 юли 2017 г. на ул. „Авксентий Велешки” при управление на джип „Нисан Навара“ е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Петър Стамболов. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 6 години. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

От прокуратурата съобщиха, че Тодор Неделчев е санкциониран над 30 пъти за различни нарушения на пътя, повечето от които са били за висока скорост, а освен глобите от КАТ има е и два пъти осъждан. По втората присъда от 4 години лишаване от свобода заради поръчителство на палежи е освободен предсрочно на 30 декември 2015 г. заради добро поведение в затвора. За последната година от наказанието обаче на собственика на 2 фирми е наложена пробационна мярка, която е изтекла през януари 2017 г., допълниха от държавното обвинение.

Прокуратурата разполага и с видеозапис на фаталния инцидент край входа на Цар Симеоновата градина в Пловдив край Народната библиотека „Иван Вазов, на който се вижда как велосипедистът два пъти спира и се оглежда. Вторият път даже пропуска автомобил пред себе си и тръгва да пресича. В този момент го удря джипът, като очевидец по-късно разказва, че не е чул никакви спирачки преди звука от тъп удар. След това свидетелят вижда как тялото пада на паважа. Според разследващите ударът е бил в средната част на колата, вследствие на който велосипедистът пада върху предното стъкло. Там е открит и калъфът с очилата на 85-годишния Петър Стамболов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право