Алкохолът е ключов фактор за оцеляването на човешкия вид

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, пише в. "Дейли мейл".

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от Ексетърски университет. Маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек.

Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории, това на практика спасило праисторическите маймуни от изчезване и им помогнало да оцелеят. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка". Книгата разкрива източника на манията ни към етанола и подробно описва ролята му в съвременното общество.

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората. "Трудно е да кажем защо човекоподобните го правят и това отразява сложната история на нашата връзка с алкохола", твърдят учените.

Авторите на книгата припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира. "Въпреки това голяма част от консумирания от хората алкохол днес е много по-силен от този", отбелязват те.

Първите маймуни, които били способни да преработват подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета.

В книгата, която излиза на 5 януари, авторите засягат темата и за лошия имидж, който алкохолът има в съвременното общество. Мнозина разглеждат въпроса като социален проблем, който засяга до голяма степен съвременния свят, но авторите твърдят, че алкохолът днес е толкова важен за човешката култура, колкото и преди милиони години. "Алкохолът е изиграл важна роля по време пиршества, когато хората създавали и поддържали контакти помежду си", твърди Робин Дънбар, професор по еволюционна психология в Оксфордския университет. В различните периоди алкохолът е бил основна част от начина, по който хората се социализират.

За много други видове е известно, че консумират и преработват алкохол, а следващата цел на изследователите е да тестват нивата на етанол в дивите плодове.

Коментари

Задължително поле