Американската комисията за международни отношения наложи санкции на газопровода "Северен поток 2"

Снимка: Архив

Комисия към Сената на САЩ одобри налагането на санкции на компании и хора, замесени в строежа на газопровода „Северен поток 2“, който според администрацията на Доналд Тръмп ще засили икономическото влияние на Русия в Европа,съобщава Ройтерс.

Комисията за международни отношения към горната камара на Конгреса е одобрила проекта „За защита на европейската енергийна сигурност“ с 20 гласа „За“ и два гласа против. За да добие пълна сила на закон, проектът ще трябва да бъде одобрен от Сената, Камарата на представителите и американския президент Доналд Тръмп. Един от инициаторите на идеята – сенатор Тед Круз, заяви, че „Русия и в миналото е ползвала енергоизточниците за свое оръжие“.

Проектът „Северен поток 2“, който е почти завършен, се ръководи от руската държавна компания „Газпром“, като половината от средствата са дадени от германските компании Uniper и Wintershall, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie. Санкциите биха могли да засегнат и други енергийни проекти, сред които и „Турски поток“.

Коментари

Задължително поле