Американските самолети няма да имат право да стрелят в българското небе

Във връзка с днешното решение на Министерският съвет, с което разрешава в периода 9-16 септември 2016 г. съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и САЩ, от МО разпространиха уточнение:

"По време на съвместното изпълнение на Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.

Ограниченията, въведени с решението на Министерски съвет, ясно и категорично показват, че суверенитета на въздушното пространство на България е под национален контрол. При охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите: зона за дежурство във въздуха; прехват; визуално опознаване; съпровождане и намеса. Не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на САЩ.

За изпълнение на съвместната охрана на въздушното пространство в края на август в България ще се предислоцират до 8 самолета от ВВС на САЩ, екипажи и обслужващ състав. При изпълнение на конкретни задачи по Air Policing ще бъдат в дежурство 2 самолета от силите на САЩ.

Задачите по съвместния Air Policing са в изпълнение на Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Той регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО България изпълнява задачи по този план.

Решението на правителството за съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на Република България от военновъздушните сили на България и на САЩ е с цел гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса. Това е в изпълнение на мерките, приети на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО. Една от тези мерки е за усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. С оглед изпълнението на тези мерки през февруари 2016 г. бяха приети от Народното събрание изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, които регламентират възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни.

Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на подготовка на летателния състав и на способностите на бойната ни авиация. Така няма да се допусне отслабване на способността ни да гарантираме въздушния суверенитет на България и НАТО."

Коментари

Задължително поле