Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение срещу Асандж

Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде ДПА.

Разкритието бе направено от американския вестник "Вашингтон пост", позоваващ се на разсекретен неотдавна съдебен документ по дело, което не е свързано с Асандж.

Според вестника министерството на правосъдието на САЩ не е планирало да разпространява информацията за обвиненията, но помощник-прокурор неволно разкрил тези данни. Той написал на свързан с делата съдия, че "с оглед личността на обвиняемия и общественото внимание към този случай не съществува друга процедура, която да ни помогне да запазим в тайна това, че на Асандж са повдигнати обвинения", а по-късно добавил, че обвиненията "не трябва да бъдат разгласявани, докато Асандж не бъде арестуван".

Представител на прокуратурата в щата Вирджиния, където е повдигнато обвинението, заяви, че името на Асандж е споменато в документите погрешка.

От ФБР отказаха да коментират информацията във "Вашингтон пост".

Въпреки предявените обвинения, не е сигурно дали Асандж въобще ще може да бъде съден в Съединените щати, тъй като от юни 2012 година той живее в еквадорското посолство в Лондон, откъдето представители на други държави не могат да го изведат по насилствен път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка