Американското финансово разузнаване преброи „черните портфейли“ на Кремъл

 

В пресата изтекоха документи за това как руските олигарси тайно финансират висшите чиновници

Около руския елит се появи нов скандал. Международният разследващ проект на журналистите "Касандра" публикува резултатите от проучването на класифицирани документи на американското финансово разузнаване (FinCEN). В списъка с финансови операции, привлекли вниманието на FinCEN, се оказаха и руснаци, пише РосБизнесКонсалт (РБК).

Сред тях са бизнесмените Олег Дерипаска, Аркадий и Борис Ротенберг, бившият шеф на администрацията на Борис Елцин и президентски съветник Валентин Юмашев, и Сергей Ролдугин, виолончелист и приятел на Владимир Путин.

Някои от документите, касаещи Руската федерация, бяха публикувани от портала „Важни истории“, който си сътрудничи с международната група разследващи.

Разследването се базира на изтекли над 2100 доклада за подозрителни дейности, които глобалните банки подават до FinCEN. Файловете попаднаха в BuzzFeed News, който ги сподели с Международния консорциум на разследващите журналисти. Някои от тях бяха събрани от Конгреса на САЩ като част от разследването за предполагаемата намеса на Русия в изборите. Докладите обхващат периода от 1999 до 2017 г.

Ето основните епизоди, свързани с Русия:

- Според журналистите, проучили документите, през октомври 2010 г. Sandalwood Continental, свързана с Ролдугин, е получила $830 000 от кипърската компания Dulston Ventures. Като основание за плащането е посочено, че това е превод за удължаване на договора за заем. Според разследващия консорциум Dulston Ventures е в списъка на филиалите на няколко руски компании, които са част от «Севергрупп» на Алексей Мордашов.

- Съветникът на президента Валентин Юмашев, според журналистите, е получил $6 млн. от Epion Holdings Limited от Британските Вирджински острови. Според разследващите тази компания принадлежи на милиардера Алишер Усманов.

- Братята Ротенберг, както отбелязва Би Би Си, предмет на разследването, въпреки санкциите, извършват международни операции чрез лондонската банка Barclays. Например Аркадий Ротенберг е успял да преведе $7,5 млн. за закупуване на картината от Рене Магрит - La Poitrine. Американският сенат вече беше обърнал внимание на това по-рано, и тогава представителят на бизнесмена заяви, че сделката е законна.

- Според FinCEN, американската холдингова компания Bank of New York Mellon е прехвърлила над $1,3 млрд. транзакции, "свързани с Олег Дерипаска" от 1997 до 2016 година. Чрез Deutsche Bank, между 2003 и 2017 г. са направени още повече транзакции в полза на Дерипаска в размер на $11 млрд.

- "Важни истории" съобщават, че са открили подозрителни преводи по сметката на Татяна Тейф, съпругата на бившия заместник-ръководител на "военторга" Леонид Тейф, в доклада на FinCEN. Съпрузите бяха арестувани в САЩ през 2019 г. по обвинение в присвояване на $150 млн. в Русия. Журналистите откриха трансфера на Татяна Тейф от около $400 000 от базираната в Хонг Конг Ringo Trading Limited, свързана, според разследващите, с лидера на една от най-големите платформи за обмен на пари, банкера Сергей Магин.

Базата данни съдържа информация за 3810 потенциално подозрителни транзакции с участието на руски банки. В тези транзакции те са получили $7,28 млрд. и са изпратили $3,50 млрд. От схемите де факто следва едно: за висшите ръководители на Русия най-големите бизнесмени играят ролята на портфейли, а симбиозата на властта и олигарсите е изключително стабилна.

Какво стои зад разследването на „Касандра“, какви ще са последиците от скандала?

- Западът има "абсолютно оръжие" срещу руския политически елит и срещу ръководството на Русия - каза депутатът от Държавната дума, пенсионираният полковник Виктор Алкснис. - Това се дължи на факта, че нивото на корупция у нас е мащабна. Когато видите именията и вилите, собственост на високопоставените руски чиновници, възниква риторичният въпрос: откъде? Ясно е, че това са пари от корупция.

Например, за да се организира изборната кампания за преброяване на бюлетините на изборите, са необходими стотици милиони рубли в цялата страна. Изборните измами се извършват от армия на наемни работници, които получават парите в брой. Олигарсите просто превеждат парите за тези цели - а властта, в лицето на олигарсите, си има „черен портфейл“.

И така, парите на приятеля от младостта на Владимир Путин са тайна, запечатана със седем печата. По-рано виолончелистът беше в центъра на скандал с панамските офшорни компании, регистрирани чрез Mossack Fonseca.

Изтеклите документи разкриха сделки за милиарди долари, преминаващи през компании, официално притежавани от Ролдугин. В същото време артистът се оказа единственият художествен ръководител в културните институции, подчинени директно на министерството, който не отчита нито доходи, нито имущество.

В настоящите документи на американското финансово разузнаване, които бяха проучвани от "Касандра" има просто списък с такива "черни портфейли".

"СП": - Аркадий Ротенберг вече заяви пред РБК чрез своя представител, че данните на Касандра за подозрителни транзакции, извършени от братята Ротенберг чрез лондонската банка Barclays, не са нищо повече от глупости. Има ли кой да вярва на това?
- Разбира се, руските власти и лицата, участващи в разследването, ще отрекат всичко, ще кажат, че провокацията е организирана от агенти на Държавния департамент. Но, за съжаление, трябва да признаем, че има връзки между олигарсите и висшите чиновници, а мръсните корупционни дейности са всеобхватни.
Мисля, че няма да е възможно да ги спрем - практически всички руски ръководители са заинтересовани от корупцията. Очевидно, висшите чиновници имат допълнителни доходи, които могат да похарчат за решаване на своите лични проблеми.

"СП": - Какви ще са последиците от настоящия скандал?
- Мисля, че резултатите от разследването на ''Касандра'' ще бъдат активно използвани от Запада за политически цели. Не напразно Европейският парламент наскоро пусна резолюция, че лицата, предмет на разследванията на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, трябва да бъдат включени в „черния списък“: да се анализира тяхната дейност и, ако е необходимо, да замразят техните активи в Европа. Не изключвам материалите на американското финансово разузнаване да бъдат използвани в същия дух.
Позволете ми да подчертая, че тази ситуация не е създадена от ЦРУ или FinCEN. Основата на борбата срещу Руската федерация е дейността на най-висшите руски чиновници и руските олигарси. Те дават на Запада истинската причина да се налагат антируските санкции и да се навреди на страната ни.
Забелязвам, че Западът получи не просто оръжие срещу редица руски чиновници, а той получи инструмент за създаване на вътрешнополитическа нестабилност в Русия. Това потенциално може да доведе до сериозни сътресения.

На теория корупция от този вид трябва да се изгори с желязо.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле