Аметрин: връзката между земята и небето

Формира се при много специфични условия

Руснаците произвеждат синтетични кристали на кило

Изключително мощен камък, съчетал силата на аметиста и цитрина

Аметринът няма древна история. Този изумително красив кварц е познат на света едва от половин век. Но е сред най-интересните камъни за езотериците. Той е изключително мощен и благороден кристал, съчетал свойствата на двата си съставни компонента – аметиста и цитрина. С него продължаваме поредицата на „Тайните на камъните”.

Има хора, които не са наясно със себе си. Има такива, които постоянно се колебаят. Кристалът аметрин сякаш е създаден точно за такива като тях - хем лилав, хем златист, дори името му е такова - съставено от първата половина на "АМЕтист" и втората на "циТРИН". Аметринът е със същия химически състав, като всички кварцови камъни - SiO2 и наистина се състои от две части: виолетова (аметист) и жълта цитрин (цитрин). Въпреки това, той е класифициран като отделен вид кварц.

Твърди се, че красивият двуцветен кварц носи магичните свойства едновременно и на аметиста, и на цитрина - аметистът ни свързва с духовното, а цитринът заземява. По тази причина аметринът се смята за изключително мощен камък. Независимо дали вярвате във вълшебните му свойства, обаянието му е безспорно и той е изключително популярен в бижутерията. Най-скъпите са кристално чисти, с умерено наситени оранжеви нюанси и с интензивни виолетови или пурпурни оттенъци. Ако са със сравнително равномерно цветово разделение, това повишава стойността.

Цената се определя и от факта, че разпространението на аметрина по света не е голямо, тъй като той се формира се при много специфични условия. За окисляването на примесите на желязо, които дават цветовете на кварца, през цялото време на формирането му е нужно една част да е изложена на повече топлина, друга - на по-малко, а температурата в двете зони да е постоянна през целия растеж на кристала. Има две основни находища в света - в Бразилия (2 мини) и в Боливия (5 мини). Боливийските са много качествени с по-наситени цветове и значително повече нюанси на тоновете. Находища има и в Индия, но индийският е в по-голямата си част аметист, с малки цитринови включвания.

Балансира кръвното

Преди да опишем целебните му свойства, трябва да предупредим читателя, че аметринът може да бъде само помощно средство за стимулиране на оздравителните процеси в организма и не заменя лекарствата.

Прилага се за балансиране на кръвното и като цяло е добър за сърдечносъдовата система. Иначе е природен антидепресант - облекчава напрежението при стрес, умора, главоболие, меланхолия, депресия и летаргия. Помага при продължителни заболявания, особено такива с неизяснена причина. Засилва имунната система, действа добре при метаболитни проблеми, язви на стомаха, хранопровода, червата и дванадесетопръстника. Той действа успокояващо и намалява нивата на адреналина при силен емоционален шок.

Антистрес камък

Подходящ е за всички, дори и за децата. Това е добър първи камък, достъпен и лесен за откриване и използване. Като носител едновременно на мъжката (цитрин) и женската енергия (аметист) улеснява хармоничните взаимоотношения в семейството и е отличен антистрес камък. Затова е добре да се поставя на места, където е най-вероятно да възникне нервно напрежение и опасност от конфликт: например, в офиса или в колата.

Допинг за творците

Изостря ума, дава на притежателя си яснота на разсъжденията и импулс да хване нещата в свои ръце и да поеме по предопределения си път, вместо да тъне в блатото на рутината. Разблокира творческия застой и действа като допинг за вдъхновението на хората на изкуството. Помага ни да се извисим над тривиалните неща и да издигнем съзнанието си на по-високо ниво. Засилва оптимизма и отблъсква отрицателната енергия. Служи за намиране на перфектния баланс между физическите дейности и духовните потребности.

 

Зарежда се на лунна светлина

Водач в астралното пътуване

Не може да се открие единствено на Антарктида

След като се сдобиете с полускъпоценен или скъпоценен камък, първото нещо, което трябва да направите, е да го пречистите. Камъкът ви е преминал през ръцете на много хора, попил е от тяхната енергия и няма да може добре да се свърже с вас. Аметринът се пречиства стандартно: може да се постави в съд с морска сол за ден-два или да се прекади с тамян чрез опушване. Най-лесният начин е да се постави за няколко минути под чиста течаща вода.

При употребата силите на всеки камък се изчерпват и той има нужда от презареждане. Това може да стане по няколко начина: да се изложи за няколко часа на слънчева или на лунна светлина, или пък да се зарови за 12 часа в земята. На слънцето цветовете на аметрина могат да избледнеят, затова той се презарежда единствено на лунна светлина. Зареждането може да стане и като го поставите в голяма черупка от мида.

Аметринът действа като мост между физическия и духовния свят. Той е обединяващ кристал, който спомага да засилите връзката си с цялото, като се научите да приемате другите и да преодолявате всичко, което ви пречи да го постигнете. Активира вътрешното зрение и визуализациите, засилва интуицията. Улеснява астралното пътуване и защитава по време на него, като отблъсква психичните атаки. Отваря Третото око (6-а чакра). Пречиства на физическо и духовно ниво, елиминира блокажите на всички тела (физическото и фините тела - ментално, емоционално, духовно и т.н.).

 

Легенда

Любовта погубила индианската принцеса Анахи

Аметринът е относително нов камък - познат в Европа и САЩ от 70-те години на ХХ век. Но една много романтична легенда разкрива, че прекрасният двуцветен кристал е бил донесен в Испания много по-рано.

През XVII век красив и дързък конкистадор на име дон Филипе се озовал в Боливия, където се влюбил в местна девойка. Оказало се, че красавицата не е коя да е, а принцеса Анахи, дъщеря на вожда на племето аурейрос. Вождът подарил като зестра на зетя чуждоземец мина с красиви двуцветни камъни. На дон Фелипе подаръкът му се сторил безполезен, но го приел най-любезно.

Когато дошло време Фелипе да се завърне в Испания, принцесата пожелала да тръгне с него. Местните племенни вождове се противопоставили на заминаването й - за тях то било родоотстъпничество. Постарали се да я разубедят със сплашване, накрая прибегнали и до по-твърди доводи: принцесата била жестоко пребита. Влюбената жена издъхнала в ръцете на съпруга си. В последния си миг мушнала в ръката му нещо топло и тежко. Красив камък от мината. Покрусен, дон Фелипе се вгледал в двуцветния кристал и разбрал, че той символизира душата на неговата Анахи.

Принцесата загубила живота си, заради вярността и желанието си да последва своя съпруг в Европа. Двата цвята на този камък са символ на раздвоението в сърцето на Анахи, разкъсвана между дълга към племето и верността към съпруга си.

Фелипе занесъл камък от мината в дар на кралицата. Но не се там върнал никога повече. Мината е била преоткрита много след този епизод.

Мина Анахи се намира в труднодостъпна зона на боливийската джунгла в сравнителна близост с общата граница на Боливия с Бразилия и Уругвай. Френския гемолог, пътешественик, писател и режисьор Патрик Воало е заснел филм именно за тази мина.

 

Синтетичен или естествен?

Почти невъзможно е да го разпознаем

Неговата изтънчена красота и двойнственият му характер го правят най-подходящ за родените под знака на Везните. На тях той дава решимост и вяра в доброто развитие на нещата. Позволява им да намерят баланса, който така търсят в живота. Този кристал не е рожден камък на никоя зодия и действа благоприятно на всички знаци.

Различните нюанси носят своя символика: златисто-лилавият символизира почтеност, скромност и мъдрост, а червено-виолетовият - преплитане на логиката и емоцията, въображението и страстта.

 

Подхожда на всички знаци

Везните намират баланса

Има две основни находища на естествен аметрин в света - в Бразилия и в Боливия. Боливийските кристали са много качествени с по-наситени цветове и значително повече нюанси на тоновете. Неотдавна са открити и в Индия, но индийските са почти изцяло аметистови с тънки пластове цитрин.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл