Анадолски вълци нападат Малко Търново

Удавили са 12 крави и бик за няколко дни

Измъкват се от мерника на ловците

Глутница вълци, вероятно дошли от Турция, нападат земите около Малко Търново. От десетина дни хищниците обикалят на около 5 км от града и са убили бикове и телета. Предпазливите зверове постоянно се измъкват от мушката на ловците, научи „Труд“.

За по-малко от седмица те са удавили 12 крави и 400-килограмов породист бик.

Въпреки това до момента официално няма сигнал за изядено домашно животно, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев пред „Труд“.

Походите на глутницата към стопанствата с животни обаче са заснети от камерите на съседното ловно стопанство „Гогово нивище“ през деня. Обяснението, че са станали по-смели, тъй като в момента отглеждат малките си и се налагат да убиват по-често.

Според ловци вълците може да са дошли от южната ни съседка, тъй като преди години в европейската част на Турция били разселени над 100 хищника, отгледани в развъдници в Анадола. Заради липса на местообитания обаче те дошли у нас. А сега заради оградата по границата не могат да се върнат.

„Дори по асфалта излизаха и вървяха на глутници. Беше страшно - бяха нападали сърни, елени, овце. Ние, ловците, малко ги понамалихме. Но откакто се направи оградата, вероятно обикалят и не мога да се върнат на юг“, разказа ловецът с опит в местността Васил Терзийски.

По думите му вълци има навсякъде и в цялата страна са страшно много. „На определени места са напаст. Ловците изпитват трудност да вземат разрешителни за лова им и в последните години хищниците много се увеличиха“, допълни той.

Тенденции

Отстрелват по 30 животни на година

От 2008 година насам се отстрелват по 30 вълка годишно, разказа пред „Труд“ Невен Каравасилев, специалист по ловното стопанство към ловно-рибарското дружество в Бургас. През 2001- ва година в местността "Босна" в Странджа планина той лично отстрелял вълчица - нещо, което било изключителна рядкост за онова време, споделя авджията.

Оттогава обаче популацията на вълци започнала да расте и в момента българската била най-устойчива в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България