Ангела Меркел: Европа и Германия не могат да разчитат на САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа и Германия повече не могат „да разчитат на суперсилата САЩ“ . Тя допълни, че отношенията между Берлин и Вашингтон са „критично важни“ и се ангажира да работи за партньорството помежду им, въпреки негативните нападки на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи The Hill.

„Може да се каже, че ценностите ни и общите ни рамки са под силен натиск в момента“, заяви Меркел, коментирайки по време на пресконференция отношенията си с Тръмп. „Въпреки това, трансатлантическите отношения, включително с действащия американски президент, са важни за нас и ще продължим да ги култивираме“, допълни тя.

Според Меркел Европа вече не може да разчита на САЩ за защита и по-рано призова континента „да поеме съдбата в собствените си ръце“.

Меркел и Тръмп са в лоши отношения от кандидат-президентската кампания в САЩ от 2016 г. След встъпването си в длъжност американският президент дори отказа да се ръкува с нея по време на фотосесия по време на първото и посещение във Вашингтон след това.

Коментари

Задължително поле