Ангела Меркел: "Северен поток 2" е невъзможен без яснота за ролята на Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че газопреносният проект "Северен поток 2" не може да продължи без яснота за ролята на Украйна като транзитен маршрут за пренос на руски газ, втвърдявайки, както изглежда, позицията си към проекта, предаде Ройтерс.

Дадох ясно да се разбере, че проектът "Северен поток 2" е невъзможен без яснота за бъдещата роля на Украйна като транзитен газов маршрут, каза германският канцлер на съвместна пресконференция в Берлин с украинския президент Петро Порошенко.

Така че може да видите, че не е само икономически въпрос, но роля играят и политически фактори, допълни тя.

"Северен поток 2" е проект за разширяване на действащия газопровод "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а капацитетът - 55 млрд. куб метра газ годишно. Планира се съоръжението да бъде пуснато в експлоатация в края на 2019 година.

Към края на март Германия издаде всички разрешителни за изпълнението на проекта на нейна територия, припомня ТАСС.

Германия, наред с други страни в Северна Европа, досега подкрепяше проекта, отбелязва Ройтерс.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа