Ангела Меркел: Eдностранното оттегляне на САЩ от иранската сделка подкопава доверието в световния ред

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че едностранното оттегляне на САЩ от иранското ядрено споразумение подкопава доверието в световния ред, предаде Асошиейтед прес.

В реч на католически конгрес в германския град Мюнстер Меркел призна, че ядреното споразумение "със сигурност не е идеално" и че има още много други поводи за безпокойство с Иран, посочвайки като пример балистичната ракетна програма на Техеран, отношенията му с Израел и действията му в Сирия.

"Въпреки това, мисля, че не е правилно да се анулира едностранно едно споразумение, договорено и одобрено единодушно в Съвета за сигурност на ООН. Това подкопава доверието в международния ред", подчерта Меркел.

Напомняйки и за решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, Меркел каза: "Ако ние винаги казваме, че не харесваме нещата и че не можем да постигнем нов международен ред, всеки ще си прави, каквото си поиска, което е лоша новина за света".

Меркел определи решението на САЩ за изтегляне от иранската ядрена сделка като "повод за безпокойство и съжаление". Тя подчерта, че решението на САЩ не поставя под въпрос трансатлантическите връзки и сътрудничество и добави, че възможностите да се спаси ядреното споразумение без САЩ трябва да бъдат обсъдени с Иран.

В изказването си в Мюнстер Меркел потвърди привързаността на Германия към международното сътрудничество, като заяви: "Ние избираме един по-силен мултилатерализъм".

Тя допълни, че страната й ще защитава и ще работи за укрепване на мултилатерализма и припомни, че това е най-неотложна задача повече от когато и да е било.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят