Ангелкова: Трябва да се намери решение за Пирин, за да не изостане страната драстично в развитието на планините

Много е важно да има план за управление на „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“, за да може да има ясни правила, които са заложени в тези планове и да се каже кои са зоните, където може да се развива туризъм и как това трябва да се случва. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова по повод внасянето от страна на WWF на плакет, символизиращ 100 000 подписа за "спасяването на Национален парк „Пирин“.

„При нас няма информация за тези 100 000 подписа, научихме от медиите. Нямаме официално входирано при нас. Предполагам, че има в МОСВ. Винаги сме изразявали принципна позиция, че трябва да има баланс на развитието на икономиката при спазване изцяло на законодателството в областта на околната среда, както европейското, така и националното. Неслучайно и миналата година направихме тази работна група за къмпингуването и развитието на планинския туризъм, която в частност касае Пирин, за да може да се намери това балансирано решение. Вярвам, че решенията се намират в диалога, когато се обсъждат както икономическото развитие, така и опазването на природата. Никой не иска да развива дадената територия, когато се нарушава природата, или се застрашава околната среда“, обясни Ангелкова.

По думите й, както принципите на ЕК са за това да се намира този баланс и икономическото развитие, така и те трябва да го намерят. „Затова и рестартираме тази работна група за планинския туризъм, за да се препотвърди решението, което е взето в нея с това да се развиват планинските ни курорти и планините ни да бъдат достъпни целогодишно с цел развитие на целогодишен туризъм. Очакваме представителите, които участваха миналата година, да бъдат препотвърдени. Бяха около 60 участници – представители на неправителствени организации, на т.нар. „зелени организации“, браншови от сектор „Туризъм“, кметове, народни представители“, допълни тя.

Според нея идеята е да се намери решение, защото в противен случай страната ще изостане драстично в развитието на нашите планини. „Аз съм сигурна, че когато има желание, се намират и начините това да се случи при изцяло спазване на европейското и националното законодателство, както в областта на околната среда, така и всички други закони. Планът за управление на „Пирин“, който е изработен, се обжалва в съда. Предишният беше приет за 10 години и срокът му изтече“, посочи Ангелкова.

Според нея на практика в момента по пътя на аналогията трябва да действа един стар план, който отдавна не отговаря на динамиката и развитието на обществените отношения.

Коментари

Задължително поле