Две подписки за Пирин внасят в Министерския съвет

За втора кабина на Банско се се подписали лично с трите си имена над 80 000 туристи и жители на Благоевградска област, срещу това са събрани 100 000 онлайн, предимно от Африка, Азия, Латинска Америка и Европа

Две подписки с противоположни искания има в Министерски съвет. Едната беше внесена от Коалицията "За да останат хора в България", съобщиха от организацията.

В нея над 80 000 туристи и жители на Благоевградска област са се подписали лично с трите си имена с искане най-накрая да се реши въпросът с втората кабина в Банско. Подписката се проведе, след като през целия ски сезон имаше огромни опашки от скиори. Повече от десетилетие държавата се огъва под натиска на няколко "еколози" и на едно швейцарско НПО и не може да реши въпроса с новия план за Пирин и втората кабина.

Днес от клона на швейцарската организация WWF внасят в Министерски съвет 100 000 подписа срещу приемане на новия план за Пирин. Подписката е организирана и проведена онлайн. Тя стартира през октомври миналата година. За почти девет месеца, хора предимно от Африка, Азия, Латинска Америка и Европа са се подписали срещу приемане на новия план за Пирин. Буди недоумение как тези хора са прочели 600 страници документ, който не е преведен на чужд език. Остава и съмнението, че подписката на WWF е манипулативна, защото видно от публикации от миналата година, качената снимка с която се доказва "унищожението" на Пирин е от 2001 г., когато се е изграждала ски зоната. След като това се разкри, тя бе сменена с "нова", показваща модернизацията на най-стария триседалков с нов шестместен.

От клона на швейцарската офшорка WWF,управляван в България от жената на Тома Белев Веселина Кавръкова внесоха в Министерски съвет абсолютно фалшива и манипулирана подписка срещу плана за Пирин. "Зелените" твърдят, че той допускал изсичане на стотици хиляди дървета и строителство в почти целият парк. Това е тотална лъжа. В плана за Пирин няма нито една буква разрешаваща такива дейности. Напротив, съгласно изискванията на ЮНЕСКО на територията на целия парк са забранени ски писти и лифтове, с изключение на сегашната ски зона Банско. Активисти във WWF освен жената на Белев е и племенникът на Христо Иванов -Бойкикев Любомир Костадинов. Той е топлата връзка на "Да България" и "Зелените" затова всичките еколози начело с Тома Белев бяха кандидат депутати от провалилият се проект на Прокопиев Движение "Да България".

В момента новият план за Пирин, чието приемане е закъсняло с четири години, е в съда, след поредица противоречиви решения на бившата служебна министърка на екологията и въобще не е ясно кога ще бъде приет. Но едно е сигурно - и догодина ще гледаме опашки пред единствения кабинков лифт в Банско и туристите и местните ще недоволстват и протестират.

Коментари

Задължително поле