Андрей Новаков: Скандалите с къщите за гости и апартаментите се отразиха отрезвително на ГЕРБ

Скандалите с къщите за гости и апартаментите се отразиха отрезвително на ГЕРБ, заяви  пред БНТ евродепутатът Андрей Новаков.

"Скандали е имало в изобилие в миналото, особено в новата история на България. Сигурно ще продължи да има, както навсякъде по света, въпросът е как се реагира на тези скандали. Показахме, че единствените, които можем да реагираме по различен начин. Това, което ни прави различни от другите, това че можем да носим отговорност и това когато някой е сбъркал, този проблем се посочва, човекът понася своята отговорност и организацията продължава напред. Просто защото България е по-важна от личното, от персоналното. Мисля, че това видяхме. Беше оценено това смирение от хората", заяви Новаков.

Той уточни, че ГЕРБ ще се бори да оправдае това доверие, а и да спечели ново, включително от гласуващите в чужбина, с работа всеки месец и отчитане какво е свършено.

Партиите са жив организъм - растат, променят се, реформират се, идват нови хора, някои си тръгват, така че оставката на Цветанов не е някакъв катаклизъм, заяви Новаков.

Според него няма как да се стигне до разделение в ГЕРБ, защото няма кой да инициира такова разделение. Новаков смята, че Цветанов няма да предприеме такива действия, няма и какво да го налага.

"От тук насетне ще видим по-засилена роля на Изпълнителната комисия и реформи по места, където са необходими", каза Новаков.

"Анализът след изборите е направен. Ясно е къде трябва да се работи повече. Предприели сме традиционен начин да го направим - чрез работа. Навсякъде по общини, където има неразрешени проблеми, да бъдат разрешени. Включително за българите зад граница, където виждаме, че има какво още да работим. Явно някъде сме пропуснали нещо в работата си с тях. Правим график и всеки от евродепутатите ще има отговорност във всяка от държавите членки в ЕС регулярно да се среща с българските диаспори, така че да подобрим резултатите си там", каза Новаков.

Той предполага, че там, където не е свършена работа, ще има реформи. Но ГЕРБ продължава по-добре, отколкото досега, каза той.

По повод работата си в новия ЕП Новаков заяви, че една задача вече е свършена.

"Поисках членство в комисията по транспорт, регионално развитие и тази по бюджет - сектори, които са важни за нашата страна. За мен е изключително важно първо да решим докрай проблема с пакета Мобилност, след това да гарантираме, че България ще получи 18 млрд. след 2020 година - изключително важно за нашите общини. И накрая бюджета - да бъде в интерес на България", каза още той.

По отношения на пакета Мобилност Новаков каза, че е важно първо българите да бъдат единни. Двама от тримата, които внесоха пакета Мобилност в ЕП не са преизбрани. Това означава, че ще има двама нови, които да работят пряко по досието, каза още евродепутатът.

Новаков предупреди също, че ако позволим да се разцепи браншът, със сигурност няма да излезем на добър край.

Коментари

Задължително поле