Антична гробница на тротоара на „Московска“

Археологическото откритие ще се вижда през прозорец върху настилката

Проектът струва между 30 000 и 50 000 лв.

Античната гробница, открита това лято срещу сградата на Столичната община на ул. “Московска” в София ще бъде пресъздадена на тротоара над нея. Там ще бъде построена арка, която да покаже формата на помещението. Оригиналните стенописи ще бъдат копирани под арката със същата техника, с която са рисувани. Гробницата ще бъде отбелязана и в новата настилка на ул. “Московска”, обясни арх. Константин Пеев, който представи идейния проект за експонирането й. В нея няма да се влиза, но ще може да се надникне през стъклен прозорец върху настилката на тротоара. През него ще се вижда оригиналния вход на гробницата с двата камъка, които го закриват.

“Разработихме няколко хипотези за представянето на тази ценна останка. Първата идея беше доста интересна -смятахме директно от тротоара да се вижда вътре в гробницата със система от огледала, но технически това е доста трудно реализируем проект”, каза още арх. Пеев.

Проектът ще струва между 30 хил. лв. и 50 хил лв. в зависимост от типа материали и реализация, обясни столичният зам.-кмет доц. Тодор Чобанов. “Трябва да направим много сериозна консервация на оригиналния обект, т.е. част от разходите ще отидат за неговото импрегниране, подготовката на обекта за затварянето му под земята, и другата част ще е за изграждането на точното копие”, каза доц. Чобанов. Той обясни, че подходът на подобно копиране е обичайна практика по света и успешно реализирано решение при Казанлъшката гробница. “Материала е много уязвим и ценен, човешкият дъх, отпечатъци са вещества, които са вредни за стенописите. Най деструктивната сила при едно експониране на оригинала би бил дъжда”, смята доц. Чобанов.

Гробницата от края на V началото на VI в. е направена много бързо. Там са открити стенописи в изчистен стил, изобразяващи кръстове и флорални мотиви, напомнящи за рая. Находката е била силно поразена от късни строителни дейности и през нея преминава колектор, който не функционира. Предмети не са открити, единствената намерена при проучването находка е кенче на газирана напитка от 1993 г. Открити са и 4-5 фрагмента от скелет, които ще бъдат изследвани и след това върнати в старината.

“Гробницата е интересна със стенописите си. В стара Сердика гробниците със стенописи са не повече от 10. Интересен е и намереният фрагмент от текстил, който е част от дървен саркофаг или ложе, което е било облечено с плат. Част от това ложе е притиснато в мократа мазилка и този текстил е като втъкан в хоросана”, каза реставраторът на гробницата Владимир Цветков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България