Антон Кутев, БСП: Един вот на недоверие е успешен, ако хората са го чули

Мнозинството депутати отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", внесен от левицата. 131 депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, ВОЛЯ и един независим депутат подкрепиха правителството. Втори опит за последните 6 месеца. Този вот на недоверие влезе в парламентарната история като първият без истински дебати и поредният с предизвестен край. Той бе поискан от БСП за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". Сред мотивите на вота бяха провал при осигуряване на националната сигурност, провал в работата на МВР, неразкрити убийства, растяща битова престъпност.

Според Кутев не е правилна оценката, че вотът на недоверие е бил неуспешен. Той обясни пред БНТ, че това е политически, а не математически инструмент. Целта е била да се обърне внимание на определени политики и определени слабости и един вот на недоверие е успешен, ако хората са го чули. "За съжаление, аз усещам нестабилността, несигурността и даже страха в хората. Всички тия убийства - те бяха десетки през последно време. Да не говорим, че тези убийства са крайния резултат. Преди това има един куп други проблеми. Единият от тях примерно е как всички тези хора имат незаконно оръжие. Това са криминално проявени хора."

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов казва, че БСП през злополучната 2013 година са разбили оперативната система на МВР. Кутев смята, че управляващите за пореден път се извиняват с другите. "2009 дойдоха на власт. Цветанов от 2009 беше вътрешен министър. В момента сме 2018 г. Девет години минаха с един кратък промеждутък от една година и точно тая една година му е виновна. Това е толкова тъпо и безобразно обяснение на цялото това нещо."

Това, че ВОЛЯ не са подкрепили вотът на недоверие Кутев обясни с това, че според него Марешки е зависим. "Той е зависим, той има шест дела. Този човек е зависим и той се държи като зависим, и го показва постоянно. Да не говорим за ужасното неразбиране какво прави в Парламента, защото ако си мисли, че е отишъл, за да попълва дупки, това е профанизиране на политиката до степен "Марешки"."

Коментари

Задължително поле