Антъни Блинкен: „Северен поток 2“ е пагубен за Украйна

 Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкeн потвърди в Киев подкрепата на Вашингтон за Украйна, където от седем години се води война с проруски сепаратисти, а наскоро имаше изостряне на напрежението с Русия, предаде Франс прес.

"Тук съм по една много проста причина, да потвърдя категорично, от името на президента Байдън, нашия ангажимент в подкрепа на суверенитета на Украйна, на нейната териториална цялост и нейната независимост", каза Блинкeн.

Това е първа визита в Украйна на високопоставен представител на САЩ откакто администрацията на Джо Байдън пое властта през януари.

В разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба Блинкeн изтъкна, че Съединените щати са решени да помогнат на Украйна да засили демокрацията си, да изгради институции и да напредне с антикорупционните реформи. САЩ и Европа от години очакват Украйна да отбележи значителен напредък в борбата с корупцията, отбелязва Франс прес.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта, че Украйна "наистина оценява" помощта, която получава от САЩ от 2014 г.

През 2014 г. украинската революция свали от власт проруския президент на страната, което доведе до анексията на украинския полуостров Крим от Русия и до конфликта в Източна Украйна между украинските сили и проруските сепаратисти, отбелязва Франс прес.

Блинкен също заяви, че руският газопровод „Северен поток 2“ служи на интересите на Москва и е „пагубен“ за Украйна.

„Той отговаря на интересите на Русия, подкопава интересите на Европа и противоречи на принципите на ЕС относно енергийната сигурност – да не изпада в зависимост от една държава, в случая, от Русия. И, разбира се, той е пагубен за Украйна, Полша и други европейски страни“, заяви Блинкен.

Американският държавен секретар Блинкън ще разговаря днес и с украинския президент Володимир Зеленски, след което двамата се очаква да дадат обща пресконференция.

Блинкън осъществява визитата си на фона на засиленото напрежение между Украйна и Русия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят