Антъни Фаучи: Ваксината на "АстраЗенека" е добра, но има проблеми с безопасността

Специалистът по борба с COVID-19 в САЩ Антъни Фаучи заяви, че ваксината на "АстраЗенека" срещу е с добра ефикасност, но трябва да се решат проблемите с безопасността й, а освен това американците може да нямат нужда от нея, тъй като имат запаси от други ваксини, предаде Ройтерс.

"Мисля, че от гледна точка на ефикасност ваксината на "АстраЗенека" е добра и ако проблемът с безопасността бъде решен в ЕС, ефикасността й е наистина доста добра. Дали ние ще я използваме не е ясно, но за момента изглежда няма да се нуждаем от нея. Това не е отрицателно становище за ваксината на "АстраЗенека", а просто е възможно да не ни потрябва заради доставките, които вече имаме от други компании", каза Фаучи.

Той също така заяви, че има реален риск от отварянето на барове и ресторанти в редица американски щати без задължително носене на маски. Ваксинационната кампания ще позволи да се избегне нов пик на заразата, но няма да спре умерено увеличение в броя на запазените, смята Фаучи.

Ваксината на "АстраЗенека" е проверявана от европейски регулатори заради безпокойства, че предизвиква тромби. Тя още не е одобрена за ползване в САЩ. Тя е най-евтината и масово произвеждана ваксина срещу новия коронавирус до момента, а и няма изисквания за съхраняване на много ниски температури като някои други, поради което е основен избор в много ваксинационни програми, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка