Аптеките без лекарства за грип и антибиотици

Осем месеца са необходими за допълнителни доставки

Фармацевти правят сиропи за деца от медикаменти за възрастни

Локдауните са отслабили имунитета ни

Масови антибиотици за деца и възрастни липсват по аптеките, няма и много от противогрипните препарати. Причината е двойно по-голямо търсене в сравнение с декември 2021 г., съобщи пред “Труд news” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той обясни, че са продали два пъти повече детски антибиотици в сравнение с декември 2021 г.

В момента на пазара от 42 антибиотични суспензии за деца 23 липсват, подчерта Костов. Той обясни, че в аптеките няма всички пет вида Аугментин, четири вида Амоксиклав, Азатрил, Бисептол, Зинат, Медоклав, Панцеф, Цефаклор, Валдоцеф и др.

“Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в следващите дни, защото при част от дистрибуторите вече ги няма. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и производствени проблеми в половината от случаите”, коментира Костов.

Пред “Труд news” той обясни, че за да има антибиотици сега, те трябва да бъдат поръчани осем месеца преди това. Според фармацевта нямало как фармацевтичните компании да предвидят огромния ръст на продажби и да заявят двойно по-големи количества. Костов коментира, че най-големият проблем е, че грипният сезон предстои.

Епидемиолози вече казаха, че пикът на грипната вълна ще е към края на февруари. “Както всички знаят, антибиотиците не помагат при грип, но при усложнения, свързани с бактериални инфекции, без тях лечението е невъзможно”, категорични са медиците.

Шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки коментира, че липсват и много противогрипни препарати като ибурапид, блокмакс, МИГ джуниър и нурофен ягода. Костов каза, че пулмикорт и вентолин, които бяха изчезнали преди празниците и здравното министерство обяви, че е доставило количества, отново липсват. “Осигурени бяха малко над 4 000 опаковки. Като си представите, че аптеките са 3300, сметнете по колко опаковки се полагат - по една...”, даде пример фармацевтът.

“Факт е, че има проблем с антибиотици, особено с детските форми които са сиропи”, коментира пред “Труд news” главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. Той обясни, че се стигало до там лекари да звънят по аптеките, да питат дали има конкретен антибиотик, преди да напишат рецептата.

Вече се стигало и до преработване на антибиотици за възрастни в такива за деца в аптеките, които правят екстемпорални лекарства.

Николай Костов изчисли, че ако сега бъдат поръчани допълнителни количества антибиотици, към август можело да се очаква появата им в аптечната мрежа. Фармацевтът каза, че проблемът с антибиотиците в момента е световен и причината са локдауните, след които хората са с отслабен имунитет. Именно на този отслабен имунитет се дължи бумът на респираторните заболявания.

Костов обясни и защо допълнителен внос на антибиотици изисква време. “Този внос не е като на бързооборотните стоки. Тук се изисква одобряване на всяка партида, чака се анализ по две-три седмици, трябва задължително първичните и вторични опаковка да са на български, листовките - също... Процесът е много сложен и не може да се реагира бързо”, каза шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки. “Коментираните суспензии са с отказ от доставки към дистрибуторите от различен период от време. За четири от продуктите складовете скоро очакват количества.

Нашата асоциация проучва възможността за паралелен внос за детски форми на антибиотици и ще работим с регулаторите”, коментираха пред “Труд news” от Асоциацията за развитие на паралелна търговия с лекарства.
Проверка на “Труд news” установи, че все още няма презапасяване с противогрипни медикаменти, но по аптеките има напрежение заради липсващите антибиотици и антивирусни препарати.

Яна Узунова, фармацевт от Велико Търново: Липсват медикаменти за усложнения от грип

Веселина Ангелова,
ТРУД NEWS, Велико Търново

Дефицитни в момента са лекарствата за лечение на усложнения в следствие на респираторни заболявания. Липсва широка гама от антибиотици. Това споделя Яна Узунова, фармацевт от Велико Търново.

“За такива случаи е подходящ например противовирусният препарат “Тамифлу”, но трудно го получаваме. Има български вариант, който съдържа същата активна съставка и затова предлагаме него на клиентите. По-сериозен е обаче проблемът с антибиотиците. Нямам информация на какво се дължи този недостиг. Дали са изчерпани наличностите в складовете заради нерационална употреба или няма внос, не мога да кажа. Тревожен е обаче фактът, че не разполагаме с много групи антибиотици”, коментира Яна Узунова.

“Причината определено не е презапасяване, както беше по време на пандемията, а вероятно се дължи на нерегулярен внос. От Министерството на здравеопазването в края на миналата година обявиха, че е създадена специална комисия, която ще осигури регулярните доставки на лекарства като “Пулмикорт” например, от които периодично има недостиг. До момента обаче няма решение на проблема и никой не дава обяснение защо ги няма тези медикаменти в наличност. От складовете получаваме единствено отказ и заявление, че няма да ни бъде доставена конкретната позиция”, казва още Узунова.

Тя допълва, че остава нерешен и недостигът и на инсулиновите препарати за болните от диабет. Дълго се коментира преди месеци липсата на препарата “Оземпик”, който нашумя и заради това, че много хора го пият за отслабване.

В Бургас

Няма тестове за грип и ковид

Мария Кехайова
ТРУД NEWS, Бургас

По аптеките в Бургас няма комбинирани тестове за грип и ковид, и то във време когато случаите рязко са се увеличили. За грип, тестове почти никъде не могат да се намерят, има остатъчни количества само за ковид.

От лекарствата липсват противогрипни препарати, примерно Гелоривойс- който се използва за пресипнал глас и болно гърло. Предлага се на негово място Трахизан, който в някои вериги е на промоция и струва около 12 лева.

Според аптекарите, ковидът се завръща и очакват да настъпи наново истерия и търсене на лекарства за лечение. Засега антибиотикът, с който хората се лекуваха масово- Сомамед, го има, макар и те да предупреждават че е в ограничени количества.

Иначе противогрипните препарати Фервекс, Тайлол хот, Терафлу, ги има. Има и Авирон рапид, но предлагат и “по- модерен” вариант- на капсули.

В Благоевградско

Купуват дефицитни лекарства от аптека на гръцката граница

Светлана Василева, 
ТРУД NEWS, Благоевград

Родителите на болни дечица в Благоевградско се отказаха от обикаляне по аптеките, за да търсят дефицитни лекарства. Има аптека на българо-гръцката граница, на Кулата, в която има всичко, и се доставя чрез куриерска фирма за ден-два. До тогава в помощ идват социалните мрежи, където майки си дават назаем медикаменти като пулмикорт, вентолин, нурофен сироп и други.

В момента в аптечната мрежа има пулмикорт, но се дава само с рецепта, за да се избегне презапасяването, казаха фармацевти. Засега има антибиотици, но е възможно да се стигне и там до дефицит, ако тръгне по-рано през януари грипната вълна. През последните месеци отново се развихри куфарната търговия с медикаменти, внасят се от Турция, където няма дефицити и цените са по-ниски. Всичко се случва в социалните мрежи, там се поръчва кой каквото търси.

Популярни препарати липсват в складовете

Варненските аптеки не са заредени за грипната вълна

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

По варненските аптеки не може да бъдат намерени комбинирани бързи антигенни тестове за COVID-19 и грип А+Б от назофарингеален секрет.

В навечерието на грипната вълна варненските аптеки не са добре заредени с противовирусни препарати, показа проверка на “Труд News”. Липсват популярни препарати като Изопринозин, Тамифлу за възрастни, много търсеният Авирон рапид не е наличен в складовете. В мрежата има минимални количества от някои антибиотици като Оспамокс, особено трудно се намират разфасовки за малки деца.

Хората обикалят из целия град, за да изпълнят една рецепта, но понякога не успяват, защото болните се множат, а няма ритмични доставки, обясниха фармацевти. Те изразиха надежда, че след финала на дългата поредица почивни дни част от липсващите медикаменти ще бъдат заредени в складовете, но припомниха, че има и лекарства, които са дефицитни от месеци. Такива са инхалаторните препарати като Пулмикорт и Вентолин. Въпреки извънредните доставки в края на миналата година във Варна сега пак ги няма.

В Шумен

Много болни, много липсващи медикаменти

Цветелина Георгиева,
ТРУД NEWS, Шумен

В аптечната мрежа на Шумен има много липсващи препарати за лечение на грип и респираторни заболявания. В същото време ситуацията е динамична - доставят се, свършват и пак има липси. До това положение се стига заради многото болни - и деца, и възрастни, което пък е съвпаднало с празничните дни, когато доставките са неритмични. Това обясни за “Труд” Евгени Панайотов, председател на УС на Български фармацевтичен съюз в Шумен. Липсват детски антибиотични сиропи. Те могат да се заменят и се очаква до средата на януари доставките да се нормализират. До вчера е липсват и препаратът “Тамифлу”, но вече е доставен. Не се намира в аптеките и търсен препарат за инхалации “Пулмикорт”.

Въпреки многото болни, до края на тази седмица не се очертава пускане на учениците в грипна ваканция, коментираха от РЗИ Шумен. Личните лекари подават данни до епидемиолозите в инспекцията и идния понеделник /9 януари/ ще се вземе решение дали са налагат мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи