АП: Полският президент отстъпи за абортите

Стотици хиляди полякини излязоха на спонтанни протести в градовете на страната срещу решението на Конституционния съд.

Крайно-десни нападаха протестиращи жени във Вроцлав

Полският президент Анджей Дуда каза, че жените сами би трябвало да имат правото на аборт в случай на увреждания на плода, предаде АП.

Агенцията определя изявлението му като отстъпление от позицията на консервативните управляващи, прокарали ограничаване на абортите, което доведе до масови протести.

“Не може законът да изисква подобен героизъм от една жена”, каза Дуда в радиоинтервю след няколко дни на протести в Полша заради решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно прекъсването на бременността заради вродени дефекти на зародиша.

Това негово изявление е в рязък контраст с първоначалната му реакция миналата седмица, когато той приветства съдебното решение и подчерта, че е против аборта, дори в случай на необратимо увреждане на плода, отбелязва АП.

Дълбоките разделения, които отдавна тлеят в Полша, сега излизат наяве, коментира агенцията и посочва че активисти на крайната десница са нападали в нощта срещу сряда протестиращи жени в някои градове, включително Вроцлав, Познан и Бялисток.

Коментари

Задължително поле