Арабският свят в Туитър: Хамас не е терористична организация, а съпротива

Арабският свят защити Хамас в Туитър срещу обвиненията на министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр, че организацията има терористични функции, предава Алджазира.

Изявлението на Джубейр излезе във връзка със скъсването на дипломатическите отношения между редица арабски страни, в това число и Саудитска Арабия, и Катар по обвинения, че последната подпомага “тероризма“.

В резултат на това хиляди “излязоха“ в социалните мрежи с хаштага “Хамас е съпротива, не терористична организация“, като изразиха мнението,че палестинците са в правото си да се съпротивляват, за да извоюват свободата си от израелската окупация. Те също така добавиха, че подобни изказвания са единствено в услуга на Израел и затвърждават позицията на премиера на Израел Бенджамин Нетаняху.

“Хамас воюва единствено с Израел и поставя бомби само в Тел Авив. Свързването на Хамас с тероризма е в услуга на Израел и е глупаво повторение на думите на Нетаняху,“ коментира потребител с името Адам Шаркави.

 

 

 

 

 

“Израел ликува заради официалната позиция на някои арабски държави, която заклеймява Хамас като терористична организация,“ сподели друг потребител в социалната мрежа.

Хамас е създадена в ивицата Газа през 1987 г. и се определя като национално палестинско ислямско движение за освобождение и съпротива, целящо “да освободи Палестина и да се противопостави на ционизма“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток