Арести на геймъри, уговаряли резултати

Шест души бяха арестувани при спецакция в Австралия заради предполагаемо уреждане на мачове на играта "CS:GO". В изявление на полицейското управление в щата Виктория се казва, че "поне пет срещи са били засегнати" по време на голям турнир, който се провел през март.

В изявлението на полицията се казва още, че "детективите от звеното за разузнаване на спортни игри, заедно с колегите им от организирана престъпност, са проверили и редица имоти в рамките на седмица". Разследването било във връзка с подозрителни залози. От март полицията души около нелегална активност, свързана с турнира "Counter-Strike: Global Offtack (CS: GO)". Твърденията са, че геймъри са уреждали мачове в надпреварата.

"Поне пет от тях са били засегнати, като направените залози за тях са над 20 - се казва в комюникето на полицията във Виктория. - Геймърите нарочно са губили двубоите си, като преди това са сложили пари, че ще запишат поражения“.

Шестимата задържани са на възраст между 19 и 22 години, като всички са разпитани и освободени в очакване на съдебен процес. Предполага се, че срещу тях ще бъдат повдигнати две обвинения - извършване на поведение, което покварява или урежда резултат чрез залагания и използване на информация за корупционно поведение с цел залози.

"Всеки един от геймърите може да получи до 10 години затвор", пишат в Австралия.

Случаят е един от първите по рода си на най-малкия континент, но помощник-комисарят Нийл Патерсън предположи, че случаите могат да се увеличат.

"Електронните игри са може би най-бързо развиващата се индустрия, в която има адски много пари и търсенето за залози в различните турнирите ще се увеличава - прогнозира Патерсън. - Важно е полицията и другите органи да продължат да работят заедно и да реагират на всякаква подозрителна дейност. В тази връзка, ще се отнасяме сериозно към всякакви подобни сигнали“.

Австралийският букмейкър "Sportsbet" съдейства на полицията за решаването на случая. Имената на шестимата не се споменават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена