Арести на геймъри, уговаряли резултати

Шест души бяха арестувани при спецакция в Австралия заради предполагаемо уреждане на мачове на играта "CS:GO". В изявление на полицейското управление в щата Виктория се казва, че "поне пет срещи са били засегнати" по време на голям турнир, който се провел през март.

В изявлението на полицията се казва още, че "детективите от звеното за разузнаване на спортни игри, заедно с колегите им от организирана престъпност, са проверили и редица имоти в рамките на седмица". Разследването било във връзка с подозрителни залози. От март полицията души около нелегална активност, свързана с турнира "Counter-Strike: Global Offtack (CS: GO)". Твърденията са, че геймъри са уреждали мачове в надпреварата.

"Поне пет от тях са били засегнати, като направените залози за тях са над 20 - се казва в комюникето на полицията във Виктория. - Геймърите нарочно са губили двубоите си, като преди това са сложили пари, че ще запишат поражения“.

Шестимата задържани са на възраст между 19 и 22 години, като всички са разпитани и освободени в очакване на съдебен процес. Предполага се, че срещу тях ще бъдат повдигнати две обвинения - извършване на поведение, което покварява или урежда резултат чрез залагания и използване на информация за корупционно поведение с цел залози.

"Всеки един от геймърите може да получи до 10 години затвор", пишат в Австралия.

Случаят е един от първите по рода си на най-малкия континент, но помощник-комисарят Нийл Патерсън предположи, че случаите могат да се увеличат.

"Електронните игри са може би най-бързо развиващата се индустрия, в която има адски много пари и търсенето за залози в различните турнирите ще се увеличава - прогнозира Патерсън. - Важно е полицията и другите органи да продължат да работят заедно и да реагират на всякаква подозрителна дейност. В тази връзка, ще се отнасяме сериозно към всякакви подобни сигнали“.

Австралийският букмейкър "Sportsbet" съдейства на полицията за решаването на случая. Имената на шестимата не се споменават.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена