Арестуваха трима, сплашвали мъж за изборите

Снимка: Архив

Трима мъжа от Търговище са арестувани след сигнал, че са заплашвали жител на село в община Антоново и са му оказали натиск да не гласува на местните избори. Непознатите, за 44-годишния мъж от село Изворово, влезли в двора му към 13,30 часа в сряда, водени от местен човек, за да го сплашят. По неофициална информация мъжът бил говорил преди това, че няма да гласува за един от кандидатите и затова при него били пратени „парламентьори“ да го уговорят въобще да не ходи до урната. Ако пък все пак да го направел, то тогава трябвало да даде гласа си за точно определен човек за управник на селото. Това е разказал потърпевшият пред съселяни. Те чули, че „гостите“ извили ръцете на мъжа и го заплашили с нож. Дали нещата са се развили по този начин установява полицията в Омуртаг, където са задържани тримата мъже.

Имало четвърти, за когото се твърдяло, че ги е водил в къщата на съселянина си, но той отричал да познава арестуваните, говорят още в селото.

Според местни хора в списъците имало над 300 избиратели, но реално щели да гласуват около 250 и всеки глас щял да бъде от значение, а сплашването целяло да вкара в правия път разколебаните, тълкуват те историята.

От полицията не съобщават подробности по случая, но уточняват, че е образувано бързо производство по чл. 167 ал. 1. Той гласи, че:“ Който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран или да гласува на референдум или да участва в подписка за произвеждане на референдум, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 1000 до 10 000 лева.

От прокуратурата също изчакват събирането на материалите и евентуалното повдигане на обвинения.

Коментари

Задължително поле