Аржентина пред исторически избор

Серхио Маса (вляво) и Хавиер Милей (вдясно) 

Фен на Тръмп може да вземе властта

Втори тур на президентските избори

Инфлацията в страната гони 150%

Аржентинците са призвани да направят исторически избор на втория тур на президентския вот, който се провежда днес. Изходът от гласуването е непредвидим, а борбата се води между досегашния министър на икономиката Серхио Маса и ултралибералния и антисистемен кандидат Хавиер Милей, посочват световните агенции.

Допитванията показват, че надпреварата между двамата ще е оспорвана, като малка преднина има Милей. Вотът се провежда в момент, в който страната преживява дълбока икономическа криза и отчита една от най-големите инфлации в света (143 процента на годишна основа). Третата икономика на Латинска Америка има трудности да изплаща колосалния заем от 44 милиарда долара, сключен през 2018 г. с Международния валутен фонд, а чуждестранните валутни резерви на страната са на най-ниското си ниво.

По време на предизборната си кампания 51-годишният Маса, който спечели първия тур на изборите с 37 процента, се опита да се дистанцира от досегашните управляващи. Той се опитва да убеди избирателите, че ще преобърне тенденцията, въпреки че именно той е бил досега министър на свръхзадлъжнялата икономика, белязана от рекордната инфлацията.

Противникът на Маса - Милей, определя социалната справедливост като отживелица, говори за приватизация на здравната система и за орязване на обществените разходи. Иска да “доларизира икономиката, за да остави песото да умре и да пресуши инфлацията”.

Възхищава се на Доналд Тръмп и обещава, че ще превърне Аржентина в световна сила. Определя се като анархо-капиталист, но някои от позициите му граничат с крайната десница. Климатичните промени, според него са цикъл и хората не носят отговорност за тях. Милей призовава хората да гласуват без страх, защото според него страхът парализира и е от полза за статуквото. Той казва, че иска “да ръководи не агнета, а да събуди лъвовете”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка