Армин Лашет ще е следващият кандидат за канцлер на ХСД в Германия

Армин Лашет надделя в битката за кандидат за канцлер на управляващия в Германия десен блок ХДС/ХСС.

Опонентът му Зьодер е с по-висок рейтинг

Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин Лашет за кандидат на консервативния блок за канцлер на предстоящите през септември парламентарни избори в Германия, предаде ДПА.

31 членове на съвета са подкрепили Лашет, а девет са гласували за неговия съперник Маркус Зьодер - премиер на Бавария и лидер на Християнсоциален съюз (ХСС), сестринската партия на ХДС. Шестима души са се въздържали в гласуването, организирано късно в понеделник след над шест часа обсъждания.

Блокът ХДС/ХСС традиционно избира общ водещ кандидат на федералните парламентарни избори. Дясноцентристкият съюз е най-големият блок в парламента и въпреки че популярността му в социологическите проучвания спада, приемникът на канцлерката Ангела Меркел има вероятност да бъде човек от неговите редици.

Лашет има по-нисък рейтинг от Зьодер в националните допитвания и депутати от ХДС се страхуват, че може да загубят още места в парламента на изборите.

С подкрепата си за 60-годишния Лашет елитът на ХДС предпочете да запази надмощието си в консервативния блок пред перспективата да постигне победа на изборите начело с 54-годишния Зьодер.

Бъркотията в консервативния лагер е в контраст с опозиционните Зелени, които, без вътрешни противоборства, избраха в понеделник съпредседателката си Аналена Бербок за кандидатка за канцлер.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа