Армията на Халифа Хафтар е свалила турски дрон над Либия

Снимка: Уикипедия

Либийската национална армия на Маршал Халифа Хафтар е свалила турски дрон, въоръжен със снаряди за минохвъргачки. Новината беше съобщена от пресцентъра на военните сили.

В неделя вечер Либийската национална армия и правителството на Националното съгласие обявиха прекратяване на военните действия в Западна Либия от 0:00 часа местно време. Всяка от страните обеща да отговори на всяко нарушение на примирието.

"Свален е вражески турски безпилотен дрон със снаряди. Това е нарушение на примирието…“, - се съобщава в изявление.

По-рано президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха за обща позиция по Либия и призоваха всички страни да прекратят огъня от 0:00 часа местно време на 12 януари и незабавно да седнат на масата за преговори. Въпреки това Халифа Хафтар заяви, че приветства тази инициатива, но ще продължи настъплението към Триполи, което продължава от април миналата година. От своя страна ръководителят на международно признатото правителство на Националното съгласие на Либия Файез Сарадж заяви по време на посещение в Италия, че приветства инициативата за прекратяване на огъня, но с условието за оттегляне на отрядите на армията на Хафтар.

Коментари

Задължително поле