Армията „окупира” София за 6 май

Най-модерните ни зенитно-ракетни комплекси С-300, които охраняват София, са показвани на парад само няколко пъти.

Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Репетициите са от 1 до 4 май

Представители от войската на Северна Македония вероятно няма да има, въпреки че бяха водени разговори

Танкове, ракети, бойни машини на пехотата, зенитно-ракетни комплекси, бронирани машини и БТР-и ще „окупират” София за празника на армията 6 май, научи „Труд”. Небето над столицата пък ще разцепят с грохота си изтребители МиГ -29, транспортни самолети „Спартан”, учебни самолети „Пилатус”, вертолети МИ-24 и „Кугар”. За професионалния си празник родната войска ще дефилира на жълтите павета с основните типове бойна техника, които са на въоръжение. Близо 600 единици техника на Сухопътните ни войски и на ВВС ще могат да видят зрителите пред малкия екран и стотиците граждани, които ще дойдат на пл. “Княз Александър I Батенберг”. Пехотата ще извади най-тежките си и далекобойни оръжия- реактивна система БМ-21 „Град”, която изстрелва 40 снаряда за 20 секунди на 21 км. разстояние. Там, където паднат, след това трева не никне. Освен танкове Т-72 и самоходни гаубици войската ще дефилира и с тактически ракетен комплекс ”Точка”, който е безпощадно точен на 70 км. С такъв ракетен комплекс руснаците убиха Джохар Дудаев по време на руско-чеченската война, след като прихванаха негов разговор по сателитен телефон.

ВВС пък ще „окупират” небето над София с изтребители МиГ -29, които пазят въздушните ни граници. Те ще прелетят на 300 м. височина. На 100 м. пък ще преминат вертолети МИ-24 и „Кугър.”

Пешият парад ще е от 9 представителни блока. Близо 1000 души ще набият крак пред върховния главнокомандващ президента Румен Радев и официалните гости. По всяка вероятност представители от армията на Северна Македония няма да има, научи още „Труд”, въпреки че за такова участие бе говорено. Репетициите за парада ще се осъществят в периода 1-4 май, съобщиха от МО.

 

Ретротехника от 40-те години

„Щаер” и мотори BMW на площада

Една от атракциите на тазгодишния Гергьовденски парад ще бъде показ на бойна ретротехника от 40-те години на миналия век, с които армията ни е воювала през Втората световна война. Десет машини ще преминат също по жълтите павета. Една от тях е 12 местен триосен камион „Щаер”-640. Ще може да се види още и командирски джип „Фолксваген” от 1943г. Както и мотоциклети „Цюндап” от 1942 г. и BMW с кош от 1940 и 1943г. „Всички машини са ОК, в движение са, палиш и тръгваш.”, похвали се ветеран.

 

Въздушен ас командва парада

Ген. Иван Лалов рапортува на президента

Въздушният ас генерал-майор Иван Лалов ще командва парада на 6 май. Именно той ще рапортува на президента Румен Радев на пл. „Княз Александър I Батенберг”. Ген. Лалов е един от най-опитните ни бойни пилоти. Зад гърба си има 1500 часа , „навъртяни” във въздуха на основните типове бойни самолети в авиацията ни. Завършил е висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия и военната академия в София. Дълги години служи във ВВС. Бил е командир на авиобаза Граф Игнатиево. Сега е заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Коментари

Задължително поле