Арнаудова за снемането на депутатски имунитети: Искаме да стигнем до верни и правилни изводи

Тепърва ще се установява как са изразходвани парите по сметка на офшорка с управител Елена Йончева

Тази процедура по  снемане на имунитета на народните представители е регламентирана в Конституцията на Република България. За да се предприемат такива действия е необходимо Народното събрание да даде разрешение за старт на наказателно производство или наказателно преследване срещу лицата. Това каза на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"По отношение на н ародния представител Георги Михайлов м атериалите срещу него са извършени от СДВР проверка, която е стартирала след сигнал, за това, че докато той е бил изп. директор на Специализираната болница за хематологични заболявания са натрупани задължения за болничното заведение към 24 млн. лв. Към тези материали има приложен класьор от договори, които са сключени само от него в качеството му на длъжностно лице. Тези договори са оценени, като сключени, явно, неизгодни сделки, оценени по чл. 220. Данните сочат и извършена безстопанственост и то умишлена от страна на народния представител в изпълнение на функциите си, които не защитават законните интереси на болничното заведение. За да се извършат действия по разследване е необходимо снемане на имунитет", каза Арнаудова.

"По отношение на народните представители от политическата партия "Воля" - Марешки, Таскова и Христов. Редно е да кажем, че това е едно и също досъдебно производство, за това, което миналата година по искане на Сотир Цацаров тримата народни представители дадоха самостоятелно своето съгласие срещу тях да се провежда наказателно производство. Края на месец юни 2018 са извършени още процесуални действия и са разпитани още свидетели, които потвърдиха и пърованачлните доказателства за упражнена спрямо тях принуда. В настоящия случай се касае за ново престъпление. Главният прокурор внесе искане за снемане на имунитета на народните представители за така нар. престъпление "престъпен сговор"за извършване на престъпления, за които се предвижда повече от три години лишаване от свобода, с цел да се набави облага за други. В случая дружеството "Фармнет", собственост на Веселин Марешки.  Ако НС даде разрешение за възбуждане на наказателно производство ще бъдат повдигнати по още едно обвинение на всеки от тримата, без да се прекратява обвинението срещу тях за изнудване", посочи говорителят на главния прокурор.

"По отношение на народния представител Борис Кърче в е извършена проверка от Окръжна прокуратура Стара Загора от сигнали на неправителствена организация и граждани с твърдения, че е осъществявал престъпни схеми, които са довели до ощетяване в иска на РБългария. Данните срещу него са установили достатъчно такива, че да обосноват разследване за две данъчни престъпления. Чрез използване на документи с невярно съдържание е успял да не плати данъчни задължения с особено големи размери и се касае за ДДС в размер на 320 хил. лв.", каза още Арнаудова.

Спецпрокуратурата е завела досъдебно производство на 31 август тази година по сигнали срещу народния представител от БСП Елена Йончева . Извършена е проверка и в ДАНС и в публичните регистри за пране на пари в особено големи размери, заяви на брифинга Румяна Арнаудова.  

"През 2012 година е взето решение за създаване на съвместно дружество, което е една офшорна компания, регистрирана през 2011 година на Вирджинските острови. То се казва "Офроуд" ООД. Една от компаниите участва с 320 000 лева", каза тя.   Установили сме, че новообразуваното дружество е открило банкова сметка в КТБ имало е и разплащателна сметка. Елена Йончева е била управител на новото дружество и тя е могла да разполага със сумите", каза Арнаудова.

"Сумата от 320 000 е постъпила по сметката на "Офроуд". Как са изразходвани тези средства след това, с които е имала възможност да оперира само Елена Йончева, разследването не може да установи, докато не бъде снет имунитета на народния представител”, каза Арнаудова.

"Предстои разкриване на данъчна-осигурителна тайна, на банкова тайна и всичко, което ще засегне пряко правата на народните представители, чиито имунитет бе поискано да бъде отнет. Искаме да стигнем до верни и правилни изводи”, каза тя и добави, че предстои много работа.

"Нямаме право да предприемем никакви действия преди решението на Народното събрание за снемане на имунитета на шестимата депутати. Необходимо е да имаме правомощия да събираме доказателства, за да стигнем до заключения. Това са средства, присвоени от длъжностни лица от КТБ. Това са средства на български граждани, които са имали влогове там. Но, за да го докажем са необходими надлежни процесуални следствени действия. Прокуратурата не би си позволила да извършва действия, преди да има законно право за това. В началото на разследването сме. Самоличността на разследваните няма да бъде обявена. Нека съберем доказателствата и тогава ще говорим повече. От политиците можем да очакваме само политически изказвания. Прокуратурата действа съобразно закона и доказателствата, които е събрала", каза още Арнаудова.

 

 

Коментари

Задължително поле