Артисти отмениха спорен пърформанс с разпръскване на каменен прах над Пловдив

Артистите Никол Сикс и Паул Петрич и куратора Валтер Зайдлбих решиха да отменят планирания за днес пърформанс "Отместване на границите", в рамките на който със самолет трябваше да бъде разпръснат 1 тон каменен прах в околностите на Пловдив. Нетрадиционната арт инсталация обаче предизвика тревогите на граждани и организации и в крайна сметка РИОСВ се самосезира и разпореди на общинските власти да я спрат.

"Във връзка с обявеното разпръскване на “звезден прах” в рамките на артистична инсталация днес, от името на артистите Никол Сикс и Паул Петрич и куратора Валтер Зайдлбих искала да уточня за медиите, че намесата няма да бъде проведена", съобщиха от творческия екип.

"За тях бе важно една такава акция да предизвика единствено положителни емоции в обществото и да повдигне тема, интересна на научните среди в момента, като постоянното попадане на слънчев и космически прах върху земята. Акцията ще бъде отменена, въпреки че твърдата позиция на нейните организатори е, че бесопасността й е абсолютно гарантирана", гласи позицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони