Археолог със сензационно откритие, че крепостта Трапезица е обитавана и през 15 век

Доц. Деян Рабовянов се натъкнал на укрити в тайник уникални златни накити и средновековна магия с яйца на 6 века

Археологът доц. Деян Рабовянов е направил сензационно откритие, че крепостта Трапезица във Велико Търново е била обитавана и през 15 век след падането на столично Търново под османско робство.

Разкритията са от разкопките през този сезон на средновековната крепост, които са продължение на дългогодишна практика, стартирала през 2008 г. и само с едно прекъсване през 2016 г. продължава и сега. За трите екипа, които работят в различни сектори на Трапезица, бе осигурено финансиране на общо 105 000 лева от Министерството на културата.

Дейностите са в изпълнение на дългогодишна програма за изследване на старата българска столица Търново в частност крепостта Трапезица като второто и най-важно нейно ядро.

Доц. Деян Рабовянов и екипът му проучваха южната част на хълма като вече са изследвани над 3 декара площ. Напълно са проучени един жилищен квартал, улици, църква, както и некропола към храма, който се оказва много голям.

"Насочили сме усилията си към проучването на жилищен квартал, който се развива в югозападната част на крепостта Трапезиза, отвъд друга главна улица с направление Север-Юг. Тази година напълно успяхме да проучим четири сгради от него заедно с множество средновековни структури с вкопани жилища, ями, пещи и други съоръжения, които са под тяхното ниво. Проучваше се и жилище от къснобронзовата епоха.", казва доц. Лабовянов.

По думите му това са много голям брой проучени структури.

"Както през миналата, така и през настоящата година имахме нови и интересни резултати, които променят виждането ни за Трапезица. Промениха се очакванията ни, че крепостта е била организирано напусната и изоставена с превземането на Търново от турците през 1393 г. Оказа се, че в близост до югозападната порта на цитаделата животът е продължил, макар и в една ограничена зона. Там разкрихме малък квартал, който е бил обитаван до втората половина на 15 век", сподели доц. Рабовянов.

Археологът допълва, че според работната хипотеза в резултат на теренните данни, тази част на калето е била обитавана от османско население. Вероятно това са били турци, които са охранявали крепостта Трапезица след като християнското население било изселено от хълма.

Проучвателят и екипът му са открили и многобройни старинни предмети от различни епохи. Най-голямо е количеството на керамиката и се очаква да бъдат възстановени няколко десетки съда. Сред най-ценните находки са около 400 монети, инструменти, върхове на стрели, части от облекло-колани, накити.

"Изненада бе неочакваното откриване на три златни предмета със солидно тегло и високи ювелирни качества. Това са уникални бижута -два масивни златни наушника, инкрустирани с камъни и перли. Единият е с тегло 15 грама, а другият-над 30 грама и един масивен златен пръстен.

Накитите са били открити в необичайна среда, а именно в жилище, което е обитавано от градско население. Тези бижута, които са били притежание на видната аристокрация, са едни от най-представителните откривани при разкопки в Търново. Установихме обаче, че са били умишлено укрити", обяви доц. Рабовянов.

Едното от бижутата било скрито в специален тайник във вътрешното лице на стената на едно от жилищата ниско над пода в ъгъл на преграден зид.

"За втори път попаднах на средновековна магия. Преди две години в пода на едно от жилищата намерихме положен керамичен съд с яйце в него. Сега по същия начин под плочите на пода на друго жилище се натъкнахме на гърне с три кокоши яйца, които са се запазили цели 6 века", сподели още доц. Деян Рабовянов.

Проучвателят подчерта, че паралелно с проучванията е направено аерофотозаснемане и геодезично заснемане. Осъществена е и полева консервация, която е достатъчно ефективна, за да съхрани в добро състояние разкритата архитектура до консервиране и строително реставриране на по-късен етап.
"Това обаче зависи от държавната политика относно старите столици, защото към момента няма дори Закон за тях", подчертава доц. Деян Рабовянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука