Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Археолози разкриха как е действало хидротехническото съоръжение на Перперикон Датирано е от преди 1800 години, но още работи безупречно

След дългогодишни проучвания, археолози разгадаха окончателно как е функционирало уникалното хидротехническо съоръжение на Перперикон.

Първоночално учените смятаха, че са попаднали на античен храм. По-късно стана ясно, че е открита втората по големина на Перперикон „цистерна“ за събиране на питейна вода. Тя се намира точно на входа на южното подградие. Край нея е минавал основният път за каменния град. На лицевата страна е била изградена представителна чешма с бронзови чучури под формата на животински глави.

Имало е и още едно съоръжение – най-вероятно фонтан. Всичко това е било в един общ архитектурен комплекс с колонади и богата украса.

Най-интересна се оказа изключително сложната система от издълбани с невероятно точност канали в скалата. Отводняването е ставало на две нива, каналите са покрити с плътни каменни плочи и около тях съществува цяла система от по-малки канали, преливници и водостоци.

„На Перперикон има много съоръжения, които изумяват, но това е нещо, което би накарало да се възхити всеки съвременен хидроинженер“, коментира за Радио Кърджали по БНР ръководителят на експедицията проф. Николай Овчаров.
Съоръжението е част от огромна система, която обхваща целия Перперикон. Дори и сега тя работи безупречно – след проливен дъжд в града не се задържа никаква вода, макар да е датирана от преди 1800 години.
Съществува хипотеза, че е част от античен храм, но предстои още работа, за да бъдат намерени доказателства за това.
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.