Арх. Борислав Игнатов: Настояваме да бъдат инспектирани всички сгради, застрашени от самосрутване

"Едно от нещата, за което настояваме като първа стъпка е да бъдат инспектирани такива сгради, застрашени от самосрутване, и да бъдат предписани действия на собствениците." Това каза за "Фокус" председателят на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов във връзка с пожара на тютюневите складове в Пловдив и необходимите промени в Закона за културното наследство.

„Във всички случаи на собственост Законът за културното наследство предвижда задължение на собствениците, по член 71, в който ясно е казано какви са задълженията и в какъв вид трябва да бъдат сградите. Там е описано, че всеки собственик се задължава да поддържа сградите си в добър и безопасен вид, и в оригинално състояние”, посочи той.

„Ако това не бъде направено законът предвижда механизъм за издаване на заповеди за принудително ремонтиране и реставриране на сградите. Ако собственикът откаже, няма възможност или декларира, че няма да го направи, въпреки заповедта, тогава общината, където се намира паметникът на културата е длъжна да предприеме авариен ремонт и реставрация”, обясни архитектът и допълни, че сумата от ремонта трябва да бъде задължително изискана от собствениците.

„Ако те нямат възможност да я покрият или отново отказват тогава се преминава към отчуждаване на собствеността, ипотекиране за сумата от ремонта и ако ипотеката не бъде погасена имотът преминава във владение на общината”, посочи Борислав Игнатов.

„Смятам, че с един или два такива прецедента изведнъж коренно ще се промени отношението на всички други собственици към това, което притежават. В момента те са оставени някак встрани от погледа на изпълнителната власт”, каза още архитектът.

Коментари

Задължително поле