Асоциация "Българско Черноморие": Медии лъжат за промените в ЗУЧК

Снимка: Архив

Отворено писмо на Национална асоциация "Българско Черноморие" опровергаващи лъжите, които се разпространяват от някои медии относно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие:

На 9 май 2019 г. електронната страница „Дневник“ публикува статия с автор Вера Стаевска със заглавие: „Депутати предлагат да се строи върху дюни и да поскъпнат глобите за палатки върху тях”. Лъжата е, че няма предложение от депутати да се строи върху дюни. Статия с лъжливо заглавие „Депутати предлагат строителство върху дюни“ от същата дата публикува и електронната страница „Свободна Европа”. Същата лъжа „...предлага се да се строи върху дюни...” беше произнесена и от Жени Марчева, водеща на предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ, на 12.05.2019 г.

В Народното събрание тече процедура по проект за изменение и допълнение на Закон за устройството на Черноморското крайбрежие. Предложението бе внесено от Министерството на туризма. Представени в парламента партии също внесоха предложения за изменение и допълнение на ЗУЧК. Внесеният законопроект и внесените към него допълнителни предложения от народните представители на НФСБ, ВМРО и ГЕРБ структурират промени, които отговарят напълно на европейските стандарти и са част от решаването на глобални и национални проблеми:

1.Опазват околната среда на Българското крайбрежие - плажове и крайбрежните води от замърсяването с пластмасови отпадъци.

2.Опазват природни местообитания от национално значение – дюни.

3.Създават условия за развитие на екологичен микро семеен бизнес.

4.Детайлизират се и се прецизират условията и реда за отдаване на плажовете на концесия.

Тези предложени промени, бяха повод на няколко човека дивокъмпингуващи да създадат фалшиви новини:

1.„Дюните щели да се застрояват”. В нито един от текстовете за изменение на ЗУЧК няма такова предложение. Това твърдение трябва да се класифицира, като чиста проба лъжа.

2.Предложените забрани за поставяне на палатки, кемпери и каравани върху дюни и санкционирането на нарушителите с глоби бе оповестено от „природозащитниците” като ограничаване правото на придвижване. Странно как самопровъзгласилите се за „пазители” на дюните и плажовете се уплашиха от това, че закона ще наказва тези, които замърсяват и увреждат плажовете и дюните.

3.Пропагандирането на „алтернативен туризъм” е самоизключващо се словосъчетание. Туризъм или има или няма. Видовете туристически дейности са много. Алтернативата на туризъм означава, че туризъм няма.

4.Отправят се преки призиви за отнемане на частна собственост – национализация!!!

5.В радио предаване представителка на НПО с име „Антикорупционен фонд” от името на собственици на кемпери и каравани – много скъпо струващи МПС-та (без да ги е питала) си позволи, да иска от държавата безплатно ползване на имоти за нерегламентирано къмпиране. Това при условие, че недостигат средства за пълното удовлетворяване на нуждите на деца в неравностойно положение. Не е приемливо шепа богати българи, да бъдат финансирани от държавния бюджет и от собственици на частни имоти, за безплатното им летуване на „диви места”.

Обръщаме се към журналистите, които разпространяват лъжливи новини с цел предизборна подкрепа за „богоизбрани” от неолибералната формация „Демократична България”, да прочетат проекта за закон публикуван на страницата на Народното събрание. Нека не отхвърляме евроатлантическите ценности и да не ориентираме България към една държава от северната част на корейския полуостров.

Коментари

Задължително поле