Подредиха изложба от карикатури, рисувани от жени Експозицията е представена онлайн в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Сменят дограми в детски и учебни заведения в Търговище Планирани ремонти започнаха в празните сгради

Открити са признаци за неравномерно разширение на Вселената

Турският лекарски съюз: Правителството крие реалните данни за смъртността от Ковид-19

Кристин Лагард: Не трябва да се фокусираме върху „корона облигациите“

В Шумен изписват 83-годишна след Covid-19

Столични полицаи разкриха домашна оранжерия за марихуана, в ареста е 54-годишен мъж

Сърбия започва лечение на Covid-19 с кръвна плазма

Община Благоевград осигури химически тоалетни за полицаите на КПП-тата

Трима души от Великотърновска област нарушили задължителната карантина Срещу нарушителите са започнати досъдебни производства

31-годишна жена загина в катастрофа край Силистра

330 хиляди оздравели от Covid-19 по света

Танева: Няма да отстъпим пред супермаркетите от мерките в полза на българските производители

800 000 лв. във Фонд “Обединени срещу COVID-19” за засегнати от кризата

Пиян шофьор си пръскал дезинфектант, за да излъже дрегера Засякоха трима, седнали зад волана дрогирани

Асоциация на професионалистите по здравни грижи: Подкрепяме исканията на протестиращите сестри, но не начина, по който опитват да ги постигнат

Подкрепяме справедливите искания на нашите колеги, но не приемаме начина, по който те се опитват да ги постигнат. Това заявяват в своя позиция от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по повод протеста на медицински сестри в сградата на Партийния дом.

Специалистите по здравни грижи от цялата страна следят с безпокойство и загриженост ескалацията на напрежение в сградата на Парламента. От името на УС на БАПЗГ заявяваме, че това е естественият резултат от неглижирането на проблемите на съсловието от 20 години насам, гласи позицията.

От началото на безкрайния ни преход до момента специалистите по здравни грижи намаляха драстично, дотолкова, че дори работейки на две и три места не могат да „задоволят“ нуждите от кадри в системата. Здравето се превръща в скъпа стока, а в системата парите за адекватни заплати не достигат до нас. Професиите са ниско платени и на дъното на обществения престиж. В резултат от голямото натоварване много хора от съсловието ни прегоряха, а хората очакват от нас да бъдем пълноценни в грижата си за тях. Никой от изпълнителната власт не се ангажира с дългосрочни планове. Политическите сили не стигнаха до съгласие за развитие на една от ключовите системи за националната сигурност на България, а инвестициите в здравните грижи спасяват живот, посочват от асоциацията.

От създаването си БАПЗГ е написала томове доклади, отворени писма, обръщения, становища, предложения, подписки, водила е преговори, организирала е протести, разговори, дискусии, кръгли маси, и т. н. с искания, обобщени в няколко точки:
1. Регламентиране на професиите на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите/лекарските асистенти, рехабилитаторите, медицинските и рентгеновите лаборанти – създаване на ясни професионални рамки, правила за работа и контрол за прилагането им.
2. Предвидимо и планирано бъдеще – рамка за развитие на всяка от нашите професии (автономни дейности, самостоятелни практики, договори с финансиращи институции, застрахователи, общини), подкрепена с политическо съгласие.
3. Достойно заплащане на труда според квалификацията и по ясни правила.

Същите искания, формулирани като синдикални, поставя и новият синдикат на медицинските специалисти с председател Мая Илиева:
1. Професиите на медицинските специалисти да станат защитени от държавата.
2. Гарантирана стартова заплата за професиите ни, равна на две минимални работни заплати за страната.
3. Да се спре търговията със здраве.
4. По-високо заплащане на нощния труд, промяна на категорията труд и други конкретни синдикални искания.

УС на БАПЗГ отново заявява подкрепата си за справедливите искания на нашите колеги, но не приема начина, по който те се опитват да ги постигнат. Ще направим всичко възможно да продължим разговорите си с тях, да търсим възможности за решаване на съсловните проблеми.

Очакваме парламентарно представените партии да демонстрират политическа воля, за да не се създават условия за подобна ескалация на напрежението, особено в годината, обявена от Световната здравна организация за Международна година на медицинската сестра и акушерката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.