Астероид фантом на косъм от Земята

Небесното тяло е с размери на футболно игрище

Най-големият астероид, който преминава на много близко разстояние до Земята от почти век насам, се изплъзна от системите на НАСА. Небесното тяло според различните публикации е с размерите на футболно игрище, а диаметърът му се оценява на 60 – 130 метра. Астероидът фантом вече е наречен “2019 ОК” и за него се знае, че е преминал на около 40 000 мили или 64 400 км от Земята. Това е разстояние, което е пет пъти по-близо до планетата ни, отколкото е дистанцията между нея и Луната, отбелязват астрономите. Астероидът е бил засечен в края на юли от бразилска обсерватория. Ако “2019 ОК” се беше ударил в Земята, то щеше да има разрушителни последствия”, коментират професори по астрономия от САЩ и Австралия. “Този обект се е изплъзнал през серия от мрежи за засичане поради ред причини”, заяви д-р Пол Чодас, служител на НАСА, цитиран от британския вестник “Индипендънт”.

Изчисленията показват, че евентуален сблъсък на огромния астероид би причинил взривна вълнѕ в радиус от 80 километра. “Такъв инцидент би заличил цял град, мащабите на “2019 ОК” са огромни”, коментират още пропуска на НАСА учените. Разположението на Луната в този момент, твърде променливото време са част от причините, които са направили опасния астероид невидим за супер техниката на НАСА.

Преминаването на опасно близко разстояние на “2019 ОК” до Земята стана ясно от мейли, които експертите на НАСА са разменяли помежду си.

 

Експерти пред “Труд”

Д-р Никола Петров, директор на обсерваторията в Рожен:

Зависи от траекторията и размера

Всяка година средно на планетата ни падат между 6 и 10 астероида с размери на автомобил, съобщи пред “Труд” директорът на Национална астрономическа обсерватория-Рожен д-р Никола Петров. “По-малки, с размер на кокоше яйце или футболна топка, годишно падат между 30 и 50 хил.”, каза д-р Петров. Той уточни, че има реална опасност от сблъсък на Земята с астероид или комета, а ще имаме технологията да им противодействаме вероятно в следващите 10-15 г.

 

Проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии при БАН:

Между 6 и 10 колкото кола падат на година

Зависи какъв е размерът на тялото, дали ще притегли, каква му е орбитата. Много зависи от размера и траекторията, по която минава. Ако траекторията му е кръгова и минава тангенциално към Земята, не е страшно. Друг вариант е, ако траекторията му пресича тази на Земята. Зависи колко е голям, защото астероида, като влезе в атмосферата, ако е с малки размери, става метеорит и изгаря. В рамките на тон, тон и половина няма опасност и ще изгори. Ако е по-голям, превръщайки се в метеорит, той няма да изгори изцяло и част от него ще достигне до Земята, като може да направи кратер.

Коментари

Задължително поле