Астор - Великият илюзионист

Държавните парични награди за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата се предоставят на: Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор - илюзионист; Димитър Коруджиев - писател, културен деятел и общественик; Ивайло Балабанов - поет; Янко Миладинов - композитор, аранжор, изпълнител и диригент - съобщи Министерство на културата.

И така, на 77 години, великият и дълбоко вплетен в сърцата на “Труд” Астор си заслужи 700 лева месечно. Звучи като подаяние за този титан на българската илюзия, но има и нещо символично в трите седмици, които се появяват на хоризонта му.

“Целият си професионален живот изкарах в лъжа. Колкото по-добре лъжех, толкова повече ми ръкопляскаха. Наричаха ме измамникът, на когото може да се вярва. Понякога съм броял стотинките, а друг път си купих най-скъпия мерцедес в България за времето си. Никога обаче не съм мислил, че парите са най-важното нещо в живота. Бил съм с милионери и с бедняци. Във всеки от тях съм търсил човека, а не богатството му. Защото никога не знаеш кой какво носи. Махах своята глава, но не съм посягал на ничия друга”, казва за себе си Астор.
Великият български маг е роден с името Антраник Арабаджиян. Антраник означава “първороден син”, какъвто той всъщност е. Роден е в Шумен на 18 ноември 1943 г.

Астор е единственият за сега европеец, носител на Оскар за магично изкуство и още куп престижни награди, с над 15 хиляди представления зад гърба си, разнесъл славата на родината ни навред по света.

Той смята себе си за ученик на легендата на световната илюзия - Мистър Сенко.

“Особен човек и своенравен, но му отиваше. Последно се чухме, когато му изпратих лекарства от Кипър. Казах му, че му ги изпращам по едно хубаво момиче, което той трябва да чака на летището. След около година ми казаха, че е починал. Веднага купих две бутилки водка, защото той пиеше водка, но не беше любител. Едното шише излях на земята в негова памет, от другото пихме по глътка за бог да прости. Убеден съм, че всички са тъгували за него, дори и неприятели, ако е имал. Казваше: “Не е важно да можеш да играеш, важното е да знаеш кога да слезеш от сцената.” Той спря на 60. Да, ама как да преценя, вчера ли беше, днес ли съм най-добрият или утре ще бъда”, разсъждава магьосникът.

Властта винаги го е ухажвала. Политиците са най-големите измамници и винаги са се прекланяли към хора, които могат да им врътнат номер. А маг Астор ги е правил с удоволствие. Канили са го да става депутат, но той е предпочитал като лъже, хората да са наясно с условията на измамата. В интерес на истината ако беше станал депутат или министър, нямаше да има нужда от специална пенсия. В крайна сметка може да си и най-големият магьосник, но не можеш да излъжеш НОИ. НОИ като Национален осигурителен институт, а не като пра-пра-пра роднината на Ной, забил котва с ковчега си в Арарат - свещената планина на арменците.

Тодор Живков - комунистическият диктатор обожавал илюзионистите. Постоянно канел Мистър Сенко, а след това и Астор на гости.

“Знам за случай, в който Сенко го нарекал “колега”, а Живков попитал: “Защо ми казваш колега?” Отвърнал му: “Защото и вие крадете и ние. Само дето ние връщаме и на нас ни ръкопляскат.” Живков се смял на думите му. Веднъж ме попитаха от един вестник какво мисля за бай Тошо и аз казах, че той беше бледо копие на сегашните, че не е правил такива гадории. На другия ден заглавието във вестника беше: “Бай Тошо е слаб магьосник”, а аз не казах това”, спомня си Астор.

През 2008-а магьосникът получава наградата “Икар” на Съюза на артистите в България в категорията “Вариететно изкуство”, за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер “Али Баба”.
Историята за Али Баба и 40 разбойника днес е много актуална в България.

Някога бях влюбена в него

В един период на моята младост бях увлечена и влюбена в Астор. Романтичен, рицар, кавалер, висок, строен, харизматичен, със страхотно чувство за хумор и много артистичен - такъв беше тогава. Между другото, точно Астор ни запозна с Развигор Попов (неин съпруг, б. р.). Много му благодаря за неговото приятелство, което имаме и до сега.

Мими Иванова, поп певица

Искам да имам чувството му за непукизъм

Първата ни среща беше в Лос Анджелис през 1992 г. Като ме видя, ми каза “Брат’чет!”, прегърнахме се и оттогава сме неразделни приятели. Човек с огромно сърце е той. Мераклия, обожава еспресото и когато иска да покаже уважение към някого, той лично му приготвя кафето. Той всичко е постигнал в кариерата си. Искам да притежавам неговото чувство за непукизъм.

Бедо Манукиян, актьор и режисьор, негов приятел

Голям кулинар е и е много щедър

Като баща е нетипичен, по-скоро е приятел. Не беше строг, но някой път ми се е карал. Той е много широко скроен човек, щедър е във всяко едно отношение. Като дъщеря имах много кандидат-майки. Той винаги твърди, че влюбването е като хремата, само трябва да изчакаш да ти мине. Много обича да готви, голям кулинар е, но трябва 10 жени да чистят след него. Хората са много добре настроени към него. Той е прекрасен магьосник, но е и много добър певец, особено джаз.

Ари, негова дъщеря

Изяде ми цяла тенджера шкембе

Той е типичен арменец. Много раним човек, зад цялата тази маска на едър човек, стои душата на едно наивно момче. Чудя се какво толкова му харесват жените - гола глава, голям, дебел, но магьосник - мирише на мъж. Астор е много сръчен и е голям манипулатор. Той е цяла галактика. “Мразя” го заради прекрасния начин, по който яде шкембето, и още не мога да му простя, когато ми изяде една тенджера шкембе. Но затова пък ме поласка, защото аз бях готвачът.

Вежди Рашидов, скулптор и бивш министър на културата

Съхранява наследството на Мистър Сенко

“Магичен Замък” - хотел и музей е изграден около къщата на легендарния български илюзионист Мистер Сенко. През 1989 год. Антраник Арабаджиян (Астор), купува имота на бул. Черни връх с идеята да запази историческата стойност на къщата, в която е живял и творил Мистер Сенко.

Целта на проекта е да осигури културна алтернатива за почивка и развлечение на български и чуждестранни гости. И също така да създаде условия за обучение и развитие на професионалисти и любители на илюзионното изкуство в България.

Комплексът се намира в гр. София на бул. Черни връх №29, в квартал Лозенец, това е една от най-комуникативните му части. Сградата е на няколко крачки от изхода на метростанция 10 “Европейски Съюз”, и на километър от НДК (Националния Дворец на Културата).

Коментари

Задължително поле